Cu toate progresele înregistrate în ultimii ani, totuși accidentele vasculare cerebrale (AVC) continuă să provoace decesul a 30.000 de persoane în fiecare an, în majoritatea femei, potrivit unui studiu al Agenției de Sănătate Publică din Franța, publicat în data de 21 februarie anul acesta.
Este o realitate cu care se confruntă multe țări, inclusiv România.
Pornind de la această realitate, Sciences et Avenir publică un amplu articol care aduce argumente ce pledează pentru monitorizarea rapidă a accidentelor ischimice tranzitorii (AIT) pentru reducerea numărului pacienților care fac accidente vasculare cerebrale (AVC)
La un AVC din patru, acest accident survine după un semnal puternic de alarmă: accidentul ischemic tranzitoriu (AIT), care este un mini AVC temporar, care se manifestă printr-o stare generală de slăbiciune sau o paralizie trecătoare, localizată pe o parte a feței sau a corpului, prin tulburări de vorbire (afazie).
Este fumul care precede viitoarea erupție a vulcanului, explică profesorul Pierre Amarenco, șeful Centrului de primire și tratament al atacului cerebral de la Spitalul Bichat (AP-HP Paris), citat de Sciences et Avenir. Cu o echipă internațională de neurologi specializați, prof. Amarenco a publicat joi, 21 aprilie 2016, un studiu în New England Journal of Medicine, care arată că, ținând seama de acest semnal de alarmă și monitorizarea pacientului, este posibilă reducerea cu 50% a riscurilor de apariție a unui AVC.
Semnele sunt variate
În numeroase cazuri, pacienții prezintă unul din următoarele trei simptome: asimetrie facială, (căderea pleoapelor sau a gurii), paralizii motrice (brațe și/sau mâini) și tulburări de vorbire (dificultăți de a vorbi, de înțelegere etc.). Englezii folosesc acronimul FAST pentru a defini aceste semnale (Facial drooping, Arm weakness, Speech difficulties and Time). Unii pacienți resimt doar tulburări de vedere, ceea ce nu facilitează diagnosticul.
Un accident grav care trece neobservat
AIT rezultă în realitate din același proces vascular ca și AVC: un cheag de sânge se fixează pe o arteră cerebrală și blochează circulația sângelui care alimentează cu oxigen o parte a țesuturilor cerebrale. Cu diferența că în cazul unui AIT obturarea vasului de sânge este de scurtă durată, de la câteva secunde la cel mult o oră. Țesuturile sistemului nervos central afectate nu ajung să se necrozeze și evenimentul nu lasă sechele. Astfel, gravitatea acestui tip de accident poate trece neobservat. Totuși, 25% din 120.000 de persoane afectate, anual, în Franța, de un AVC au trecut în săptămâni sau luni precedente printr un accident ischemic tranzitoriu.
Potrivit prof. Amarenco, sensibilizând pacienții asupra acestor semnale de alarmă, 15.000 până la 24.000 de AVC-uri ar putea fi evitate. Până acum, când pacienții făceau un AIT, erau orientăți către servciiile de urgență ale spitalului. Dar cum simptomele dispar, pacienții sunt trimiși acasă, cu recomandarea de a se adresa medicului curant. Examenele prescrise ar trebui realizate în următoarele 15 zile. Între timp, pacienții fac un AVC, spune cu regret prof. Amarenco.
Acest studiu pune accentul pe importanța monitorizării în fazele extrem de incipiente a AIT. Deoarece în 12% până la 20% dintre cazuri, AIT precede un AVC în cursul următoarelor trei luni. Astfel, 4.789 de pacienți, care au prezentat un semnal de alertă de AIT, au fost recrutați, între 2009 și 2011, din 61 de unități medicale, din 21 de țări. 80% dintre pacienți au beneficiat de îngrijire medicală rapidă în cel puțin 24 de ore. După un an de la AIT, la aceste persoane, care au beneficiat precoce de îngrijire medicală, riscul de AVC a scăzut cu 62%.