Nouă țări ar putea eradica hepatita C până în 2030, potrivit datelor transmise, miercuri, la al doilea summit mondial privitor la această boală de la Sao Paolo, sub egida Organizației Mondiale a Sănătății. Este vorba de Brazilia, Egipt, Georgia, Germania, Islanda, Japonia, Olanda, Australia și Qatar, țări care înregistrează un avans în acest sens, transmite AFP.
Pentru multe alte țări, va fi practic imposibil să atingă acest obiectiv fără implementarea de politici pentru îmbunătățirea accesul la diagnostic și tratamente, a explicat Homie Razavi, director al Centrului pentru Analiza Bolilor (CDA) din SUA. Hepatita, care provoacă 1,3 milioane de decese anual, la nivel mondial, este o inflamație a ficatului provocată de un virus. Sunt cinci tipuri de virusuri hepatitice, dar două dintre acestea, virusurile B și C, sunt responsabile pentru peste jumătate din noile cazuri de cancere hepatice, potrivit OMS. Principala cale de răspândire a virusului o reprezintă persoanele infectate care în majoritatea lor ignoră că au această problemă, ceea ce motivează importanța realizării de teste de screening populaționale.
În deschiderea acestui eveniment de la Sao Paolo, ministrul brazilian al Sănătății, Ricardo Barroso, a anunțat distribuirea a 12 milioane de teste în 2018, din cele 200 de milioane, până în 2030, echivalentul populației acestei țări.
Amenințare pentru sănătatea publică
La nivel mondial, doar 9% din bolnavii de hepatită B știu că sunt afectați de această infecție, potrivit OMS. Cât privește hepatita C, 20% dintre bolnavi știu că sunt infectați cu virusul C. Majoritatea persoanelor infecate nu au efectuat teste și doar 1% dintre acestea au acces la tratamente, din cauza costului mare al medicamentelor, explică Charles Gore, președintele Alianței Mondiale contra Hepatitei (WHA), care organizează acest summit împreună cu OMS și guvernul brazilian. Peste 200 de specialiști din toată lumea participă la acest eveniment, al cărui obiectiv anunțat este extrem de important: eliminarea hepatitei, care afectează peste 325 de milioane de persoane în întreaga lume, care reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică.
Hepatita B se transmite mai ales de la mamă la copil și este mai prezentă în Asia de est și sud-est, dar și în Australia, unde sunt înregistrate 115 milioane de cazuri. A doua mare regiune afectată este Africa, unde sunt 60 de milioane de cazuri.
Hepatita C, care se răspândește prin sânge sau fluide biologice de la persoane infectate, este mai prezentă în țările orientale (15 milioane de cazuri), Europa (14 milioane), Africa (11 milioane) și Asia de sud-est (10 milioane).
Medicamente foarte scumpe
OMS a anunțat, marți, că a crescut numărul pacienților care aveau acces la tratamente în ultimii doi ani, cu trei milioane de persoane tratate contra hepatitei C și 2,8 milioane, în 2016, contra hepatitei B. Aceste rezultate ne dau speranța că eliminarea hepatitei ar putea deveni o realitate, afirmă Gottfried Hirnschall, director al programului mondial de luptă contra hepatitei al OMS. Totuși milioane de persoane nu beneficiază de tratamente, din cauza costurilor mari ale medicamentelor, în principal în țările în curs de dezvoltare.
La ce servește a produce un medicament eficient dacă nimeni nu-l poate cumpăra, întreba Jessica Burry, responsabil cu campania de acces la medicamente din cadrul Medecins Sans Frontieres (MSF), unele guverne având mari probleme în introducerea acestor tratamente în sistemele lor de sănătate publică. Prețul pentru 12 săptămâni de tratament este în medie de 6.213 dolari în Brazilia, potrivit cifrelor Coalition Plus, o asociație specializată în lupta contra HIV și hepatită.
În România
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, subliniază importanța identificării persoanelor infectate, deoarece există un tratament cu tablete extrem de eficient care durează 12 săptămâni. "Din experiența noastră, în 2016, din cei aproape 6.000 de pacienți tratați, 99,32% dintre ei s-au vindecat. E un lucru deosebit de important. De aceea am căutat să identificăm persoanele infectate cu hepatita C și să le vindecăm", precizează prof. dr. Streinu-Cercel.
În legătură cu hepatita C, prof. dr. Cercel avertizează că "este o epidemie surdă, mută, iar în momentul în care apar simptomele vorbim deja de o fază avansată. Vorbim de fapt de ciroză hepatică sau, și mai rău, de cancer hepatic”.
Dar și în țara noastră sunt mulți români infectați cu virusul hepatitei C , care nu știu că au această problemă gravă de sănătate.
”Din cei care știu că sunt infectați doar 3 până la 5% primesc terapie, motiv pentru care trebuie să facem un pas înainte și să oferim acestor pacienți posibilitatea de a se vindeca. Vorbim de terapie cu tabletă, terapie orală, și o rată de vindecare care depășește 98%", explică prof. dr Adrian Streinu-Cercel.