Între 2001 și 2020, se estimează că vaccinurile contra hepatitei B, papilomavirusuri, rujeolei, febrei galbene, rotavirusului, rubeolei, encefalitei japoneze și a trei sușe bacteriene, care provoacă pneumonie și meningită, au salvat 20 de milioane de vieți în 73 de țări sărace, potrivit unui studiu publicat în buletinul Organizației Mondiale a Sănătății.
600 de milioane de copii protejați
Cercetătorii s-au orientat asupra impactului programului ”Gavi, Alliance du Vaccin”, lansat în 2000 cu scopul de a vaccina copiii din țările cele mai sărace ale planetei. De atunci, programul a permis protejarea a aproximativ 600 de milioane de copii. Dar viețile salvate nu reprezintă singurul beneficiu obținut prin vaccinarea copiilor. Cercetătorii au folosit un model cu scopul de a determina economiile obținute după lansarea acestui program până în 2020. Calculul se bazează pe costurile din sănătate economisite și pe câștigul la nivelul populației vaccinate pentru o stare de sănătate mai bună.
Potrivit calculelor, până în 2020, aceste vaccinuri vor permite realizarea unui plus de cinci miliarde de dolari în tratamentele pacienților. Vaccinurile contra bacteriilor care provoacă pneumonie și meningită sunt cele care permit cele mai mari economii. În ansamblu, economiile obținute în 73 de țări se ridică la peste 820 de miliarde de dolari.
Cercetătorii semnalează o scădere cu peste 500 de milioane a numărului cazurilor de boală până în 2020, vaccinurile permițând evitarea a 960 de milioane de ani de boală.
În general, vaccinurile sunt, considerate una din interveniile cele mai rentabile în domeniul sănătății publice, subliniază cercetătorul principal, Sachiko Ozawa.