Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, doar 14% din populația mondială are acces la îngrijiri paliative, deși fac parte din dreptul omului la sănătate.
Domeniul îngrijirii paliative este lipsit de decizie și de investiții politice și financiare, este lipsit de formarea de profesioniști, are dificultăți în privința accesului la opioide și, totodată, este insuficient cunoscut marelui public.
Potrivit unui studiu, publicat în 2013 în Journal of pain and symptom management, din 243 de țări doar 20 ar avea integrată în mod corect noțiunea de îngrijiri paliative. Aproximativ jumătate (42%) dintre țări nu au nici un program în acest domeniu.
Acces inegal la opioide
Evaluarea durerii, tratamentul acesteia, tratarea suferinței fizice, dar și psihice, oricare ar fi aceasta, indiferent dacă pacientul este adult sau copil fac parte din îngrijirile paliative, subliniază Organizația Mondială a Sănătății.
Durerea fizică este problema majoră. De exemplu, 80% dintre pacienții cu SIDA sau cancer și 67% dintre cei cu o boală cardiovasculară sau cu o bronhopneumapatie cronică obstructivă suferă dureri moderate sau severe la finalul vieții, subliniază Organizația Mondială a Sănătății. În aceste cazuri tratamentul constă în administrarea de opioide. Dar se observă un fenomen: în unele țări, folosirea lor este extinsă și a început să provoace adevărate probleme de sănătate publică, în timp ce accesul la opioide este limitat în alte țări.
Nivelul de consum în 121 de țări este insuficient sau foarte insuficient. Aceste țări reprezintă 83% din populația mondială.