Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2015, în lume, au fost înregistrate 56 de milioane de decese, dar numai la jumătate dintre acestea se cunoaște cauza. În 2005, cauza era cunoscută în cazul a 33% dintre decese. OMS notează că din acest punct de vedere se observă un progres care contribuie la elaborarea de politici de prevenție și de obiective până în 2030.
În 2015, OMS estimează că numărul deceselor la nivel global a ajuns la 56 de milioane. 50% dintre acestea au fost înregistrate cu o cauză cunoscută. În 2005, proporția era de 33%. Mai multe țări, printre care China, Turcia, Iran, au progresat în acest domeniu, cu peste 90% de decese cu cauză cunoscută, față de numai 5% în 1999.
Aceste date au fost publicate în ultimul raport World Health Statistics al OMS.
A dispune de informații incomplete sau incerte în domeniul mortalității reduce în mod considerabil impactul și evaluarea măsurilor de sănătate publică, legate în special de prevenție, precizează OMS. Dacă un stat membru nu știe care sunt bolile cele mai grave, letale în țara sa, acesta este incapabil să ia măsuri pentru a le ține sub control, se precizează în raportul OMS.
De asemenea, în raportul OMS sunt subliniate numeroase aspecte pozitive înregistrate în ultimele două decenii. OMS mai precizează că numărul pacienților seropozitivi la HIV a scăzut cu un sfert între 2000 și 2015. Mortalitatea infantilă a scăzut cu 44% în aceeași perioadă. Aproximativ 60% dintre populații trăiesc în zone cu risc de malarie și primesc plase impregnate cu insecticid, față de 34%, în 2010.