Rujeola continuă să provoace decese în Europa, deși există un vaccin sigur și eficient. Organizația Mondială a Sănătății subliniază importanța acoperirii vaccinale contra acestui virus letal, în timp ce mișcarea anti-vaccinuri este încă foarte activă în numeroase țări europene.
În Franța, ministrul Sănătății, Agnes Buzyn, a propus extinderea obligativității a 8 vaccinuri suplimentare, printre care și cel contra rujeolei. Situația la nivel european, anunțată la data de 11 iulie de către OMS, reprezintă un argument în favorarea acestei propuneri. De altfel, mai multe focare de rujeolă au fost raportate în ultimele luni în țări din zona Europei OMS. În total, în această zonă au fost înregistrate, în ultimele 12 luni, 35 de decese.
OMS se referă la cazul României, unde 31 de persoane au decedat din cauza acestei boli infecțioase. De asemenea, în Italia au fost înregistrate 3.300 de cazuri și 2 decese din iunie 2016 până în prezent, în Germania și Portugalia, câte un deces, în aceeași perioadă.
O tragedie inacceptabilă
Fiecare dintre aceste decese provocate de rujeolă care putea fi prevenit cu ajutorul vaccinului este o tragedie inacceptabilă, subliniază dr. Zsuzsanna Jakab, directorul regional al OMS pentru Regiunea Europa.
Insuficienta acoperire vacinală a permis virusului să se răspândească printre persoanele care au ales să nu se vaccineze, care nu au acces la imunizare sau nu pot beneficia de vaccin din cauză că au contraindicații medicale, avertizează dr. Zsuzsanna Jakab. În prezent, prioritatea noastră este de a acționa în colaborare cu autoritățile sanitare din țările vizate astfel încât aceste focare să fie controlate și să se mențină o acoperire vaccinală pentru populație, subliniază dr. Zsuzsanna Jakab, recomandând ca fiecare copil să primească două doze de vaccin anti-rujeolă. Dr. Zsuzsanna Jakab încurajează, de asemenea, imunizarea fiecărui adult care nu este protejat complet.
Legea vaccinării
În țara noastră, Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind vaccinarea.
"În vederea asigurării dreptului la sănătate și la educație al tuturor copiilor și tinerilor, garantate de stat, înscrierea acestora într-o colectivitate de învățământ se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care să o realizeze în termen de un an", se precizează în expunerea de motive.
Potrivit informării Institutului Național de Sănătate Publică, până la data de 7 iunie, numărul total de cazuri de rujeolă confirmate era de 7.647.