Variola maimuțelor: Roche dezvoltă teste PCR de detectare a virusului

26 Mai 2022
Variola maimuțelor: Roche dezvoltă teste PCR de detectare a virusului

Gigantul farmaceutic elvețian Roche a anunțat miercuri că a dezvoltat teste PCR pentru depistarea virusului variolei maimuței, după apariția mai multor cazuri în regiuni ale lumii în care boala nu este frecventă, scrie AFP citata de 20minutes

Aceste teste au fost dezvoltate de Roche și filiala sa TIB Molbiol, „ca răspuns la cazurile de infecție cu virusul variolei maimuței care au ridicat recent îngrijorări”, a spus el într-un comunicat de presă. „Roche a dezvoltat foarte rapid o nouă serie de teste pentru detectarea virusului variola maimuțelor și urmărirea propagării acestuia”, a observat directorul diviziei de Diagnostică a Roche, citat în comunicatul de presă.

Recentele focare, cu peste 250 de cazuri deja raportate în 16 țări la 22 mai, conform Organizației Mondiale a Sănătății, sunt atipice, deoarece apar în țările în care variola maimuțelor, o boală caracterizată prin leziuni cutanate, nu este endemică.

Testele dezvoltate de Roche nu sunt destinate publicului larg, ci sunt disponibile în scopuri de cercetare în majoritatea țărilor lumii.

Un prim kit detectează ortopoxvirusurile, inclusiv virușii variolei maimuțelor, un al doilea detectează în mod specific virușii variolei maimuțelor, în timp ce un al treilea kit face posibilă detectarea ortopoxvirusurilor în timp ce specifică dacă virusul de variola a maimuțelor este prezent sau nu.

Doar testul PCR e eficient
Potrivit OMS, boala ar trebui detectată cu un test PCR, deoarece testele cu antigen nu pot determina dacă este virusul variolei maimuței sau alte virusuri înrudite. Cele mai bune probe pentru diagnostic provin din leziuni, tampoane de exsudate (lichid produs de rană) sau cruste din leziuni.

Variola maimuței sau monkeypox este – conform OMS – o zoonoză virală rară (virus transmis omului de către animale) ale cărei simptome sunt mai puțin severe decât cele observate în trecut la subiecții cu variolă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră