Excluderea Rusiei din SWIFT este o chestiune de zile.

26 Feb 2022 | scris de I.D.
Excluderea Rusiei din SWIFT este o chestiune de zile.

Liderii UE discută intens în aceste zile despre un nou set de sancțiuni la adresa Rusiei.

Una dintre măsurile discutate este suspendarea Rusiei din sistemul internațional de plăți interbancare SWIFT.

Decizia de deconectare a Rusiei de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT va fi luată în câteva zile, a declarat sâmbătă pentru Reuters un guvernator al unei bănci centrale din zona euro, transmite Agerpres.

„SWIFT este doar o chestiune de timp, de foarte scurt timp, de ordinul zilelor”, a declarat guvernatorul care a dorit să îşi păstreze anonimatul. „Este suficient? Nu. Este necesar? Absolut. Sancţiunile au sens doar dacă sunt costuri pentru ambele părţi iar acest lucru va fi costisitor”, a adăugat sursa.

Mai multe state din Europa, precum Marea Britanie şi Italia, sunt de acord cu deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT, însă ministrul de Finanţe francez, Bruno Le Maire, a spus că această opţiune rămâne deschisă, dar că este o măsură de ultim resort.

Excluderea Rusiei din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc. Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile.

Liderii politici din Uniunea Europeană au convenit la summitul de vineri asupra unui pachet de sancţiuni financiare împotriva Rusiei, inclusiv unele personale, însă nu şi asupra interzicerii accesului Rusiei la SWIFT.

UPDATE

Germania a declarat că va sprijini restricţionarea Rusiei de la sistemul global de plăți SWIFT, dar vorbește despre restricții „țintite și funcționale”.

„Lucrăm sub presiune la cum să limităm daunele colaterale ale decuplării de la SWIFT, astfel încât să afecteze oamenii potriviți. Ceea ce avem nevoie este o restricție țintită și funcțională a SWIFT”, au transmis ministrul de externe Annalena Baerbock și ministrul Economiei, Robert Habeck, într-o declarație comună.

Decizia de decuplare a Rusiei de la SWIFT a fost întotdeauna condiționată de aprobarea de către Uniunea Europeană, care a fost împărțită pe acest subiect, în ultimele câteva săptămâni.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră