Potrivit unui sondaj transmis de „Le Parisien”, 61% dintre francezi spun că sunt îngrijorați „pentru ei înșiși și familiile lor” în legătură cu epidemia Covid-19.
Chiar dacă medicii repetă că marea majoritate a pacienților au forme ușoare, epidemia de coronavirus îngrijorează 61% dintre francezi, potrivit unui sondaj recent.
Pe lângă teama de virus, mai mult de jumătate dintre cei chestionați consideră că „guvernul nu divulgă anumite informații”.
Ce este mai contagios decât coronavirusul? Teama de coronavirus. În timp ce Franța a trecut pragul simbolic al unei sute de cazuri de contaminare în acest week-end, iar măsurile de vigilență au fost ridicate cu inca o treapta de către autoritățile sanitare, anxietatea castiga teren deși medicii - și
autoritățile medicale - repetă în timpul interviurilor și conferințelor de presă că formele bolii sunt în majoritate fără nicio gravitate.
„Cine se teme să sufere, suferă deja de ceea ce se teme”, a scris Montaigne în secolul al XVI-lea.
În patria scriitorului care a devenit unul dintre principalele centre europene ale epidemiei după Italia, zicala este mai actuală ca niciodată. 61% dintre francezi spun că sunt îngrijorați „pentru ei înșiși și pentru familia lor”, potrivit unui sondaj realizat de Ifop pentru Illicomed.
Stare nemaintalnita într-o criză de sănătate
Cifra este ridicată aproape de două ori mai mare decât cea observată în timpul episodului de gripă A, din 2009. „Guvernul se confruntă cu o criză nu numai de sănătate ci și psihologică și politică: epidemia fricii a ajuns la un nivel inegalabil timp de cincisprezece ani ", observă François Kraus, directorul știrilor polului politic din Ifop (institut de sondaje).
Trebuie reţinut că sondajul, efectuat pe un eșantion de 1.004 de persoane, a fost efectuat joi și vineri, adică înainte de declararea etapei 2 a epidemiei.
De atunci, muzeul Louvre, cel mai vizitat din lume cu 9,6 milioane de vizitatori anuali, și-a închis ușile datorită îngrijorării angajatiolor săi care și-au exercitat
dreptul de retragere în această duminică.
O închidere care se adaugă la o listă deja lungă de evenimente interzise sau reduse ca precauție: Paris Manga, competiția de hip-hop anulată „Standing dance”, târgul agricol ...
Conspiraţia câştigă teren
Frica este însoțită de un alt simptom: neîncrederea. 57% dintre cei chestionați consideră că „guvernul a ascuns anumite informații”. Aceasta este cu 12 puncte mai mare decât în ultimul sondaj Ifop pe același subiect, în urmă cu doar o lună.
Cu toate acestea credinta in teoriile conspiratiei conspirativă, dacă este observată în toată Franța, nu apare în același mod în toate cercurile. „În categoriile de populație care se folosesc cel mai mult de rețelele sociale și in cele cu cea mai putina incredere in politicienii de la putere frica este mai
importantă”, remarcă François Kraus. Rata urcă la 76% și, respectiv, 80% în rândul votanților France Insoumise și RN 5Le pen), 68% în rândul susținătorilor vestelor galbene, față de 30% din partea LREM (Macron) și 49% în rândul ecologiştilor.
Locuri care îngrijorează
Chiar dacă duminică meciurile din Liga 1 au scăpat încă de principiul precauției, este foarte posibil ca incintele sportive, sălile de concerte, sa fie inchise în zilele următoare. 54% dintre cei chestionați au spus că sunt îngrijorați să meargă pe stadion, 52% să ia transport în comun, 49% să meargă la un bar sau la un club de noapte.
Acestea sunt locuri în care este dificil, din cauza mulțimii, să evitați contactul strâns cu străinii. Pe de altă parte, oriunde se poate observa o distanță rezonabilă față de vecini spiritele se calmează: 74% dintre oameni merg la muncă fără teamă, iar 69% au planificat să își facă cumpărăturile
ca de obicei și 68 % să meargă la restaurant.
Tentația de a se retrage
Dar strângerea mâinilor cu un străin mai ales dacă vine din altă tara, este o altă poveste. Șase din zece persoane, potrivit sondajului, spun că sunt îngrijorați să atingă pe cineva dintr-o țară asiatică, iar 57% sunt reticenți să strângă mâna cu cineva cu pașaport non-francez, oriunde s-ar afla.
„Când lucrurile merg prost, tindem mereu să credem că inamicul vine din afară, că străinul este cel care amenință ordinea”, decriptează psihanalistul Mickaël Stora. Un reflex pe care SOS Racisme l-a mutat deja în coloanele noastre.
Alertată de exemplele de copii batjocoriți pe locul de joacă sau adulți confruntați cu reacții de ură sau teamă, asociația a lansat o campanie impotriva prejudecatilor de care sunt victime asiaticii.