Persoanele în vârstă sau cele care suferă deja de o altă boală cum ar fi diabetul, astmul sau hipertensiunea arterială sunt cele mai vulnerabile la epidemia de coronavirus nou care în plus ucide mai mulți bărbați decât femei. Barbatii reprezintă două treimi din decese (63,8%).
De la apariția sa în decembrie în China infecția respiratorie cu Covid-19 a dus la peste 2.800 de decese din 83.000 de persoane infectate în cel puțin 53 de țări.
În cele mai multe cazuri provoacă simptome ușoare sau moderate (tuse, febră, oboseală ...), dar în cazurile cele mai severe pacienții pot avea
suferințe respiratorii acute severe sau pot fi victime ale insuficienței renale acute sau chiar incetarea functiilor mai multor organe care poate duce la moarte.
Rata medie de mortalitate rămâne relativ scăzută - nu este încă cunoscută cu precizie, dar este estimată între 1% și puțin mai mult de 3%.
Este clar mai mult decât gripa sezonieră (în jur de 0,1%), dar mai puțin decât epidemiile anterioare legate de un coronavirus, mult mai virulent: 34,5% pentru MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu) și 9 , 6% pentru SARS (sindrom respirator acut sever), virus care se aseamana in proportie de 80% cu noul coronavirus.
Riscul de mortalitate este direct proportional cu vârsta
Anumite categorii de populație prezintă însă în mod clar un risc mai mare, în conformitate cu datele disponibile. Cea mai completă analiză până în prezent, publicată pe 17 februarie de autoritățile chineze și apoi pe 24 februarie în revista medicală americană Jama arată că rata mortalității crește semnificativ
odată cu vârsta.
Din cele aproape 45.000 de cazuri confirmate, rata medie a mortalității este de 2,3%. Dar nu există morți în rândul copiilor cu vârsta sub 10 ani. Până la vârsta de 39 de ani, rata mortalității rămâne foarte scăzută, la 0,2%, apoi scade la 0,4% la cei din 40 de ani, 1,3% la 50-59 ani, 3,6% la 60-60 69 ani și 8% în grupa de vârstă 70-79.
Persoanele cu vârsta peste 80 de ani prezintă cel mai mare risc cu o rată a decesului de 14,8%. În afara Chinei printre victime există și numeroase persoane în vârstă. În Italia, cea mai afectată țară din Europa, cel puțin șase persoane dintre primele 14 decese au împlinit vârsta de 80 de ani.
Copiii sunt cel mai puțin afectați
Absența victimelor în rândul celor mai tineri provoaca perplexitatea expertilor deoarece sugarii și copiii mici sunt de obicei printre cei vulnerabili la boli infecțioase.
"Acest lucru este surprinzător deoarece atunci când ne uităm la toate celelalte infecții respiratorii - bacteriene sau virale - aproape întotdeauna avem o mulțime de cazuri grave la vârstnici, dar și la cei foarte tineri, în special la cei sub cinci ani", subliniază Cécile Viboud, epidemiolog la Institutul Național de
Sănătate (Statele Unite).
"Trebuie să verificam dacă există o formă de protecție încrucișată din cauza epidemiei recente de coronavirusuri sezoniere", cele care provoacă o răceală simplă, observă John M. Nicholls, profesor de patologie la Universitatea din Hong Kong. O a doua ipoteză este că sistemul imunitar al copiilor este
proiectat „să nu reacționeze prea mult în prezența noilor agenți infecțioși”.
Tutunul, un factor agravant
Acest lucru ar putea fi explicat „cel puțin parțial” prin proporția mai mare de fumători în rândul bărbaților, subliniază Cécile Viboud, tutunul fiind printre parametrii care cresc riscul de deces.
Diferențele de comportament sau răspunsul imun sunt, de asemenea, avansate ca ipoteze.
Statisticile chineze oferă, de asemenea, indicații despre alți factori de risc posibili, inclusiv să aibă o boală cronică. Rata mortalității urcă la 6,3% la pacienții cu boli respiratorii (insuficiență respiratorie, astm, boli pulmonare obstructive cronice ...)
Este chiar 10,5% la cei care au o boală cardiovasculară (insuficiență cardiacă, istoric de accident vascular cerebral sau infarct ...) și 7,3% la persoanele cu diabet.
Pacienții cu hipertensiune arterială (6%) sau cancer (5,6%) au, de asemenea, o rată mai mare de mortalitate, în timp ce aceasta scade la 0,9% la
persoanele sănătoase.