Ce înseamnă pentru francezi "stadiul 2" al epidemiei cu noul coronavirus

02 Mar 2020
Ce înseamnă pentru francezi "stadiul 2" al epidemiei cu noul coronavirus

Franța se află acum în stadiul 2 al epidemiei de coronavirus. Sâmbătă, ministrul Sănătății, Olivier Véran, a anunțat mai multe măsuri de combatere a răspândirii Covid-19 în societate, cum ar fi anularea evenimentelor care reunesc peste 5.000 de persoane în spații limitate.

"Acum trecem la etapa 2: virusul circulă pe teritoriul nostru și trebuie să încetinim răspândirea acestuia", a spus Olivier Véran, în vizită la Crépy-en-Valois (Oise), de unde era primul francez care a murit în urma infecției. 

Un document al Ministerului Sănătății privind „pregătirea riscului epidemic de Covid-19”, destinat instituțiilor de sănătate, unităților medico-sociale și medicilor din oraș, ține cont de ce înseamnă aceste etape.

Etapa 1: încetinirea introducerii virusului pe teritoriu

Prima etapă epidemică în care Franța a evoluat până vineri a constat în „încetinirea introducerii virusului pe teritoriu”, datorită măsurilor așa-numite „bariere” precum închiderea școlilor sau închiderea la domiciliu a persoanelor care se întorceau din zone de risc.

Etapa 2: încetinirea răspândirii virusului

Etapa 2 constă în „încetinirea răspândirii virusului pe teritoriu”. Nu există circulație activă a virusului, ci grupuri (grupare de cazuri) ca în Morbihan și Oise. Aceste regiuni fac obiectul unor măsuri specifice precum închiderea școlilor. De asemenea, trebuie gestionate toate persoanele infectate cu coronavirus.

Persoanelor fără simptome severe li se cere să rămână în casele lor, în timp ce cei bolnavi grav ar trebui să fie îngrijiți în spital.

De asemenea, pot fi luate măsuri specifice, cum ar fi restricționarea evenimentelor a peste 5.000 de persoane în spații limitate.

Etapa 3: virusul circulă activ pe teritoriu

La microfonul Franceinfo, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Sibeth Ndiaye, a declarat că se teme că nu putem evita această etapă în Franța. Se numește „stadiu epidemic” și înseamnă că virusul circulă activ pe teritoriul Franței, așa cum se întâmplă în prezent în China.

Constă în atenuarea valului epidemic și poate dura între 8 și 12 săptămâni. Pentru a face acest lucru, „necesită mobilizarea tuturor sectoarelor ofertei de îngrijire”, specifică documentul Ministerului Sănătății.

 Este vorba despre asigurarea îngrijirii pacienților fără gravitație în ambulatoriu, chiar și pentru a-i invita să se întoarcă la casele lor, pentru a asigura îngrijirea pacienților în stare gravă în unitățile de sănătate și pentru a proteja populațiile fragile din comunitate.

Acest al treilea nivel de răspuns va viza, de asemenea, „mobilizarea, pe lângă instituțiile de sănătate, a profesioniștilor din domeniul sănătății liberale, a serviciilor de îngrijire la domiciliu și a serviciilor de ajutor la domiciliu potențial”, specifică documentul.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră