Autorii studiului au analizat datele privitoare la 400 de femei cu vârste sub 40 de ani. Acestora li s-a cerut să țină un jurnal în care să noteze periodic informații privitoare la nivelul stresului, ciclul menstrual, raporturi sexuale, consumul de cafea, alcool, țigări.
Analizele de urină au permis stabilirea unei legături între acești factori și nivelul de fertilitate al participantelor la acest studiu. Astfel, șansele de a rămâne însărcinată se reduc cu 40% în cazul femeilor care se află într-o stare accentuată de stres în momentul ovulației. În general, probabilitatea de a concepe un copil se reduce cu 45% în cazul femeilor foarte stresate.
Numerose persoane sunt sceptice în privința rolului jucat de factorii emoționali și psihologice asupra fertilității. Sper că aceste studii vor putea atrage atenția medicilor și publicului asupra importanței sănătății psihologice și a bunei dispoziții care sunt elemente la fel de importante ca și ceilalți factori - tabagism, abuzul de alcool sau obezitate - din punct de vedere al impactului asupra fertilității, când vorbim despre conceperea unui copil, comentează profesorul Kira Taylor, epidemiolog și responsabilul acestei cercetări.