Rata amputaţiilor de picioare, de 10-20 de ori mai mare la diabetici

06 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Rata amputaţiilor de picioare, de 10-20 de ori mai mare la diabetici

Dacă vrem să progresăm în lupta contra diabetului, trebuie să regândim stilul nostru de viaţă zilnic, în sensul de a avea o alimentaţie sănătoasă, a fi activ şi a evita multele kilograme peste greutatea normală, spune doctor Margare Chan, directorul general al OMS legat de explozia numărului de persoane suferinde de diabet la nivel global. În 2014, vorbim de 422 de milioane de adulţi, respectiv 8,5% din populaţia globului, afectaţi de diabet, comparativ cu 108 milioane (4,7%) în 1980. În prezent, este o adevărată epidemie de diabet. În 2014, peste un adult din trei de peste 18 ani este supraponderal şi peste unul din zece, obez.  

Complicaţii

Complicaţiile diabetului sunt grave: de la infarct miocardic, accident vascular cerebral, orbire, insuficienţă renală până la amputarea membrelor inferioare. De exemplu, rata amputaţiei de membre inferioare este de 10 - 20 de ori mai mare la persoanele suferinde de diabet. Nivelul mai ridicat al glicemiei, comparativ cu nivelul optimal, a provocat 2,2 milioane de decese suplimentare, mărind riscurile de boli cardiovasculare şi al altor afecţiuni. Multe dintre aceste decese (43%) survin prematur, respectiv înainte de vârsta de 70 de ani, şi sunt în mare parte evitabile prin adoptarea unui stil de viaţă echilibrat, îmbunătăţirea detectării în faze incipiente a bolii şi a tratamentului acesteia. 

Diabetul este o boală non-transmisibilă evolutivă şi cronică. Ea se caracterizează prin nivelul ridicat al glicemiei (zahărul în sânge). Diabetul apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină, hormonul care reglează concentraţia de zahăr în sânge, sau atunci când organismul nu foloseşte în mod corect insulina pe care o produce. 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră