Miliardarul american solicită înființarea unei organizații internaționale capabile să urmărească și să detecteze la timp epidemiile: „Trebuie să creăm pompieri pentru pandemii” spune el într-un interviu pentru LeFigaro
Filantropul, a cărui fundație Gates a fost în prima linie pentru finanțarea și organizarea răspunsului de sănătate și vaccin la Covid, se uită înapoi la criză în cartea sa "Cum să evitați următoarea pandemie". Acesta detaliază ce pot face guvernele, oamenii de știință, întreprinderile și cetățenii pentru a limita focarele inevitabile înainte ca acestea să se transforme în pandemii.
- LE FIGARO. - Titlul cărții tale înseamnă că pandemia de Covid-19 s-a încheiat?
Bill Gates. - În timpul acestei pandemii, am fost surprinși de multe ori de multiplele variante. Acum doi ani, eram foarte optimist cu privire la terapiile care ar putea vindeca boala. Am crezut că vom găsi anticorpi împotriva virusului. Mutațiile acestuia din urmă ne-au luat prin surprindere. Am detectat Beta care a sosit din Africa de Sud, apoi Delta din Oceanul Indian și în final Omicronul care s-a dovedit a fi foarte transmisibil și foarte diferit. Încă ne străduim să înțelegem de unde a venit. Astăzi, nu suntem siguri că nu vor exista variante suplimentare. Probabilitatea unei variante foarte periculoase este, după părerea mea, mică, dar nu este complet garantată. Trebuie să creștem rata de vaccinare a bătrânilor și să folosim booster-urile, pentru că rata imunității scade destul de repede după 70 de ani.
- Am gestionat bine această criză?
Printre elementele pozitive plasez finanțarea obținută de companiile producătoare de vaccin, în Statele Unite și în alte părți, mult mai rapid decât mi-am imaginat. Eu mă bazam pe un vaccin în cel mai bun caz după optsprezece luni și ne-am dat seama în douăsprezece luni în ceea ce privește Pfizer și AstraZeneca! A fost foarte impresionant. Dar opoziția politică masivă față de vaccin și purtarea măștilor, pe care am văzut-o ieșind cu forță în multe țări, m-au surprins cu adevărat.
Dau miliarde de dolari pentru a salva milioane de vieți, dar teoriile conspirației susțin că fac miliarde din vaccinuri pentru a distruge vieți
- Ai fost una dintre țintele principale!
Acesta este unul dintre acele paradoxuri! Dau miliarde de dolari pentru a salva milioane de vieți, dar teoriile conspirației susțin că fac miliarde din vaccinuri pentru a distruge vieți.
- Astăzi, China revine la măsuri de izolare extrem de brutale. Ce s-a întâmplat?
La începutul pandemiei, China a luptat foarte eficient. Tehnicile Chinei, capacitatea sa de a impune foarte repede masca unui întreg oraș, metodele de detenție, e adevărat, dureroase din punct de vedere social, au funcționat bine. Dar Omicron a schimbat jocul. Vaccinurile produse inițial, Sinovac și Sinopharm, s-au dovedit a fi slabe. De atunci, China a dezvoltat niște vaccinuri bune, precum Clover, dar nu sunt produse la scară largă. Vor trebui să aștepte încă șase luni pentru a-l produce și apoi să se concentreze pe vaccinarea celor mai în vârstă. Australia este exemplul de urmat pentru că a reușit să lanseze o politică de testare și diagnosticare foarte rapidă, cu carantine eficiente și vaccinare prioritară a persoanelor în vârstă. Astăzi, rata sa de mortalitate legată de Covid este 10% din cea a altor țări dezvoltate.
- La începutul pandemiei, a fost necesar să se ajungă atât de departe încât să interzică copiilor să-și ia rămas bun de la părinți în spital înainte de moarte?
Această epidemie a fost o tragedie îngrozitoare. Pentru a preveni ca spitalele și casele de bătrâni să devină locuri de infecții masive și să moară lucrătorii din domeniul sănătății, a fost, fără îndoială, necesar să se controleze intrările și ieșirile. Alegerile au fost groaznice, nu a existat un răspuns ideal.
- Propuneți crearea unui „răspuns global de urgență”, un fel de brigadă internațională de „pompieri” care să monitorizeze eventualele izbucniri de epidemii...
Dacă excludem ipoteza unei pandemii declanșate de bioterorism, cred că ne putem aștepta la o nouă pandemie în următorii douăzeci de ani, venită din Africa sau din nou din Asia. Statele trebuie să își pună serios întrebări. Cât de repede am fi capabili să setăm diagnostice? Dacă am pune oamenii în carantină, unde s-ar duce? Aveți nevoie de exerciții practice ca și pentru prevenirea incendiilor. Acest răspuns global ar trebui să fie orchestrat în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care ar avea apoi un buget de 1 miliard de dolari pe an, ceea ce este scăzut în comparație cu trilioanele pierdute din cauza Covid. O brigadă de experți cu normă întreagă în pandemie ar ajuta statele să se pregătească, în special în țările cu venituri mici.
- De la Covid și de la instituționalizarea lucrului la distanță, tehnologia a luat un rol din ce în ce mai mult în viața noastră... Nu este timpul să-și reglementăm oligarhia?
Voi răspunde în trei puncte. Primul este că platformele digitale și-au arătat utilitatea în timpul pandemiei, cu telemunca, dar și videoconferințe organizate pentru a vă vedea medicul. Al doilea subiect se referă la importanța concurenței, esențială pentru inovare și competitivitate, pentru companiile lider din sector, precum Amazon sau Google. De menționat că Europa a preluat conducerea în ceea ce privește reglementarea în acest domeniu. Al treilea punct se referă la regulile care ar trebui să guverneze spațiile rețelelor sociale. Ce se întâmplă dacă unele mesaje susțin că vaccinurile ucid pe toată lumea, în timp ce altele denunță efecte secundare? Ar trebui eliminate primele? La fel și cele din urmă când se pot dovedi uneori adevărate? Unde să tragem linia interdicțiilor?
- Poate Elon Musk ieșit din tipare să facă mai bine decât alții de pe Twitter?
Elon este cu siguranță unic. Ceea ce a realizat cu Tesla și mașinile electrice, precum și cu SpaceX este foarte impresionant. Cu Twitter, el a spus că vrea mai multă deschidere, dar se va confrunta cu teoriile conspirației... Ar putea face mai bine sau mai rău. Voi observa.
- Dacă ai fi Elon Musk, ce ai face?
Aș aduna o mulțime de tineri capabili, să discutăm despre polarizarea rețelelor de socializare. Acest subiect necesită o investigație serioasă. Când a apărut digitalul, am fost convins că toți vom putea învăța atât de multe! Mark Zuckerberg a crezut că rețelele sociale vor reuni oamenii! Am fost foarte naivi. Toate efectele negative ale radicalizării trebuie combătute. Dar, pentru moment, nu văd nicio țară despre care să pot spune că a făcut o treabă bună în acest domeniu.