Antiinflamatoarele luate în caz de răceală triplează riscul de infarct

06 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Antiinflamatoarele luate în caz de răceală triplează riscul de infarct

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) folosite în perioadele de răceală, gripă sau alte infecţii respiratorii măresc riscul de criză cardiacă. Unele antiinflamatoare sunt folosite contra febrei sau pentru a atenua simptomele infecţiei. Totuşi aceste antiinflamatoare triplează riscul de criză cardiacă în caz de infecţie respiratorie. Acest semnal de alarmă vine de la medicii unui spital din Taiwan, care au întreprins o analiză a datelor ce provin de la peste 10.000 de pacienţi internaţi pentru criză cardiacă, în decurs de şapte ani, anunţă stie-ul topsante.
Obiectivul analizei lor este de a stabili dacă AINS are legătură cu un posibil  infarct. 

Risc mai mare de şapte ori când sunt administrate intravenos

Rezultatele studiului arată că folosirea acestor analgezice pe cale orală, în cursul unei infecţii respiratorii măreşte de 3,4 ori riscul cardiac. Acest risc se multiplică de 7,2 ori, când pacienţilor li se administrează AINS intravenos, în spital. 
De notat că şi fără infecţie respiratorie, riscul de criză cardiacă se măreşte de 1,5 ori. Aşadar, este necesar prudenţă atunci când folosim antiinflamatoare nesteroidiene fără recomandarea medicului. În această situaţie, este indicat să luăm doza cea mai mică, o perioadă cât mai scurtă de timp (niciodată mai mult de cinci zile), dar şi în aceste condiţii, după ce am discutat cu medicul sau farmacistul. Studiul a fost publicat în  Journal of Infectious Diseases.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră