Se știe că fumătorii prezintă un risc major, dovedit de cancer pulmonar, ei fiind cei mai interesați de confirmarea acestei ipoteze.
Trebuie precizat că această ipoteză de lucru a fost prezentată la a 17-a conferință mondială consacrată cancerului pulmonar, care a reunit recent la Viena, între 4 și 7 decembrie, peste 6.000 de oncologi din peste 100 de țări.
Se știe că inflamarea cronică provocată de contactul cu substanțele rezultate în urma arderii tutunului este cheia mecanismelor celulare care declanșează dezvoltarea tumorilor pulmonare. Dar sunt încă puține studii care să demonstreze legătura între cancerul pulmonar și folosirea de antiinflamatoare nesteroidiene.
Echipa de specialiști americani, coordonată de dr. Marisa Bittoni, de la Universitatea Ohio, a prezentat la Viena un studiu, care nu a fost încă publicat, bazat pe analiza datelor provenite de la 10.735 de participanți, adunate de-a lungul a aproximativ 20 de ani.
O legătură semnificativă între reducerea riscului de a muri din cauza cancerului pulmonar și folosirea ibuprofenului a fost descoperită în grupul fumătorilor vechi.
Autorii studiului au stabilit că reducerea acestui risc ajunge la 48%, procent care nu s-a verificat în cazul folosirii aspirinei sau acetaminofenului, alte medicamente apropiate din punct vedere al formulei chimice.
Aceste rezultate sugerează că folosirea periodică a anumitor antiinflamatoare nesteroidiene ar putea forma o strategie de prevenție a cancerului pulmonar, a declarat doctorul Bittoni.
Atenție! Datele promovate de acest studiu trebuie în continuare confirmate, înainte de trece la folosirea acestui antiinflamator, fiind știute efectele secundare cu care acesta este asociat.