Virozele de sezon sunt provocate de rinovirusuri. Cele două tipuri de virusuri provoacă, până la un punct, simptome comune. Totuşi, simptomele se diferenţiază prin intensitatea lor ceea ce poate indica medicului, dar şi pacientului despre ce tip de virus este vorba. Febra mare, durerile musculare şi ale articulaţiilor intense sunt mai degrabă semne ale gripei. Totuşi, medicii atrag atenţia că această regulă nu funcţionează în toate cazurile, în sensul că sunt unele persoane care au gripă şi nu prezintă aceste simptome. Şi în cazul gripei, şi în cazul virozei, majoritatea pacienţilor prezintă o infecţie a căilor respiratorii superioare, adică nas înfundat, dureri în gât, scurgeri nazale, tuse persistentă. În aceste cazuri, esenţială este hidratarea. Pentru nas, folosiţi ser fiziologic, pentru gât, ceaiuri călduţe cu miere de albine şi pastile dezinfectante. În privinţa tusei, medicii ne reamintesc că aceasta reprezintă un mecanism natural, care permite corpului nostru să elimine virusurile şi/sau să căptuşiească cu mucus gâtul tocmai pentru a captura virusurile şi bacteriile. Astfel, pentru adultul care nu suferă de o boală cronică, răbdarea este cel mai bun medicament contra tusei.
Dacă nu aveţi altă problemă de sănătate, viroza şi gripa se vindecă în câteva zile, cu cel mult 1-2 comprimate de paracetamol pentru scăderea temperaturii, luate după masă. Gripa poate evolua cu complicaţii foarte grave care impun spitalizare, aşa cum este cazul pneumoniei.
OMS reaminteşte că persoanele cele mai vulnerabile în faţa virusurilor gripale sunt copiii, vârstnicii, bolnavii cronici. În aceste cazuri, gripa nu trebuie tratată cu lejeritate şi nu trebuie omis că, în această perioadă, virusurile gripale încep să devină mai active şi mai virulente.