Doctorul Anna Philips şi colegii ei de la Universitatea Birmingham (Anglia) au monitorizat 276 de persoane, de 65 de ani şi peste această vârstă. O parte dintre aceste persoane au primit vaccinul între orele 9:00 şi 11:00 şi cealaltă parte, între orele 15:00 şi 17:00. Pentru evaluarea eventualelor diferenţe, autorii s-au bazat pe concentraţia de anticorpi dobândită după o lună de la vaccinare.
Reamintim că scopul vaccinării este, în fond, de a stimula producţia acestor anticorpi, molecule produse de către celulele sistemului imun. Acestea sunt în măsură să recunoască în modul lor specific penetrarea în corpul nostru a unui element străin (virus, bacterie) şi, apoi, declanşarea mecanismelor pentru distrugerea acestuia.
În cursul studiului, nivelul anticorpilor s-a dovedit mult mai mare în cazul persoanelor (indiferent de sex) care s-au vaccinat dimineaţa, comparativ cu grupul persoanelor vaccinate după-amiaza. Trebuie reţinut, totuşi, că nu a fost constată nicio diferenţă la un mic grup de persoane din ansamblul acestui lot.
Doctorul Anna Philips consideră că în momentul în care se va putea afirma cu precizie legătura între intervalul orar când are loc administrarea vaccinului şi eficienţa acestuia, aceasta va putea îmbunătăţi în mod substanţial eficienţa vaccinurilor.