Știri false de pe platforme găzduite de Rusia, răspândite de români pe Facebook

16 Iun 2020 | scris de A.V.
Știri false de pe platforme găzduite de Rusia, răspândite de români pe Facebook

Grupul de comunicare strategică a avertizat luni seară cu privire la o serie de de informații false puse în circulație în limba română de pe platforme găzduite de Rusia și care sunt propagate pe rețelele sociale, dând ca exemplu site-ul http://antenanews.xyz/, care obligă utilizatorul, pentru a putea citi conținutul materialelor, să distribuie materialele prin intermediul Facebook.

Potrivit GCS, printre articolele promovate este și unul cu titlul ”Un tir cu cadavre a fost depistat azi dimineață în Capitală! 250 de persoane se presupune că toți sunt morți de COVID”.

„250 de cadavre au plecat la drum într-un tir! ”Nu sunt gunoaie, au nume! Valul de virus ce loveste tara noastra de ceva vreme, a atins cote incredibile: morgile au ajuns să fie pline, iar spitalele țin cadavrele în camioane frigorifice.Azi dimineata, un tir cu 250 de corpuri puse în saci de plastic, a plecat la drum prin capitala, unde se indrepta acesta deocamdata nu se cunoaste. Soferul a fist retinut pentru 72 de ore, politia a deschis un dosar pe acest caz, urmeaza a fi stabilite toate circumstantele incidentului. Autoritatile inca nu au venit cu o explicatie...” susține articolul citat de GCS.

Articolul este ilustrat, potrivit sursei citate, cu o imagine din 2018, din Guadalajara (Mexic), în care este surprinsă partea din spate a unor camioane frigorifice în care se află cadavre învelite în folii negre de plastic.

Grupul pentru Comunicare Strategică precizează că informațiile din articol sunt complet false și încurajează populația să se informeze doar din surse oficiale. Totodată, face apel ca acest tip de articole să nu fie distribuite pe rețelele de socializare, ”întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informații false și determină comportamente sociale nejustificate”.

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră