Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vorbește deja despre o "infodemie" în legătură cu coronavirusul. Nu numai virusul se propagă în lumea întreagă, ci și o cantitate din ce în ce mai mare de informații. Cu toate acestea, multe informații sunt dezinformare pură și sunt folosite ca mijloc de exercitare a influenței politice. Iar Rusia este deosebit de activă în acest domeniu.
China și Rusia continuă să folosească criza coronavirusului și împrăștie știri false și dezinformare prin intermediul online-ului așa cum a fost transmis de către echipa European External Action Service, scrie politico.eu.
Un raport al grupului operativ de comunicare strategică al Serviciului European de Acțiune Externă SEAE a identificat sute de cazuri de dezinformare în actuala criză. Numai între 22 ianuarie și 19 martie 2020 au existat 110 știri false de origine rusească despre coronavirus. Autorii și mesajele sunt întotdeauna aceleași și au o lungă tradiție în sistemul de influență rusă în străinătate.
Gruparea, numită East Stratcom, care se ocupă de cu demontarea fake news-urilor care provin din Rusia, spune că, din ianuarie și până acum, a identificat mai mult de 150 de cazuri de dezinformare în ceea ce privește criza coronavirusului, relatări care sunt pro-Kremlin. Printre acestea cea mai importantă a fost cea legată de prăbușirea Uniunii Europene din cauza răspunsului întârziat, a măsurilor diferite pe care fiecare țară le aprobă.
Întotdeauna prezente sunt următoarele elemente: nimic nu este ceea ce pare. Cu atât mai puțin modul în care prezintă situația guvernele, autoritățile sanitare și mass-media. UE evaluează că țelurile din spatele acestei campanii de dezinformare sunt clare: crearea de confuzie, slăbirea încrederii în guverne, mass-media, autorități și în "sistem", crearea neîncrederii și a discordiei la nivelul UE, între statele membre și SUA. Bine ați venit pe tărâmul teoriilor conspirației, bine ați revenit la propaganda Războiului Rece!
Pe rețelele sociale, principalele narative, care sunt promovate de aceste campanii în special prin intermediul Russia Today și Sputnik, mai susțin că Rusia este mult mai bine pregătită decât Occidentul în gestionarea crizei. Aceste mesaje nu s-au răspândit foarte mult, rămânând în cadrul audienței consacrate reprezentate de Italia, Spania și Grecia.
În Uniune, răspândirea acestor fake-news mai ales în cadrul categoriilor minoritare duce la pierderea încrederii în măsurile luate de autorități, în destabilizarea populației cu scopul obținerii unor avantaje geopolitice, au precizat sursele citate.
Atât Rusia, cât și China au negat vehement aceste acuzații.
În acest context, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut marilor companii, Google, Facebook și Twitter, dar și publicului să acționeze pentru ca aceste fake news-ui să nu mai fie distribuite masiv pe rețelele sociale, protrivit politico.eu.