Ultimul răcnet în materie de slăbit: un balon umflat în stomac

19 Dec 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Ultimul răcnet în materie de slăbit: un balon umflat în stomac

Un balon gastric, care poate fi înghiţit, ajută persoanele obeze să slăbească, conform unui studiu prezentat recent la Congresul European al Obezităţii din Portugalia, relatează nhs.uk.

Cercetătorii din Italia au arătat că pacienţii obezi care folosesc acest tip de balon gastric au pierdut în medie 15 kilograme în patru luni. Folosirea acestui tip de tratament împotriva obezităţii presupune introducerea în stomac a unui balon şi umplerea lui cu aer sau lichid.

Aşa că nu trebuie să mai mănânci mult pentru a te simţi sătul. În prezent, montarea şi scoaterea baloanelor gastrice necesită internare în spital. Ceea ce presupune sedare sau anestezie generală şi efectuarea unei endoscopii.

Balonul care se înghite, folosit în studiu, poate fi introdus fără proceduri invazive precum endoscopia. Balonul, sub forma unuei capsule, este înghiţit de pacient şi, odată ajunsă în stomac, capsula se dezintegrează, iar balonul este umplut cu 550 ml de lichid. Balonul rămâne în stomac timp de patru luni până se dezumflă singur şi este eliminat.

Studiul arată că acest tip de balon este o procedură sigură, care ajută pacienţii obezi să slăbească, când este asociat cu o dietă hipocalorică. Scăderea în greutate încetineşte după 12 săptămâni de tratament, până la introducerea dietei hipocalorice.

Acesta este un prim studiu care a implicat un număr mic de pacienţi - 38, urmăriţi pe o perioadă de 16 săptămâni. Este însă nevoie de studii pe termen lung pentru a vedea dacă balonul gastric care poate fi înghiţit ajută oamenii nu numai să slăbească, ci şi să-şi menţină greutatea. 

Studiul a fost realizat de cercetătorii de Universitatea Sapienza din Italia şi a fost prezentat la Congresul European al Obezităţii din Portugalia, din 17-20 mai. 

Dr. Simon Cork, cercetător la Departamentul de Medicină Investigativă de la Colegiul Imperial din Londra, spune că  "este un studiu interesant cu rezultate interesante pentru practica clinică. Este un studiu mic (doar 38 de persoane); Conceptul este acceptabil.
De asemenea, este de remarcat faptul că pierderea în greutate incepe să încetinească pe măsură ce procesul continuă (până la introducerea unei diete hipocalorice). Acest lucru nu este surprinzător, dar arata că, în sine, baloanele gastrice nu reprezintă soluţii pe termen lung pentru pierderea în greutate" .

"Din păcate, greutatea pierdută prin acest balon va fi pusă fără îndoială la scurt timp, după îndepărtarea balonului. Cu toate acestea, baloanele gastrice sunt încă utile pentru unii pacienți, iar introducerea unui dispozitiv care nu necesită intervenții chirurgicale pentru implantare este un pas înainte pozitiv ", a conchis cercet[torul britanic.

Alte stiri din Life style

Ultima oră