Ce legătură există între sandvici și încălzirea globală

29 Ian 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Ce legătură există între sandvici și încălzirea globală

Consumul anual de sandviciuri din Marea Britanie are un impact mai mare asupra mediului înconjurător decât utilizarea a opt milioane de autoturisme, susțin oameni de știință citați de cotidianul britanic The Independent.

Cercetători de la Universitatea din Manchester au ajuns la această cifră după ce au studiat amprenta de carbon a 40 de tipuri de sandviciuri - preparate în casă şi preambalate - luând în calcul modul în care au fost produse ingredientele, ambalajul, dar şi deşeurile rezultate.

Echipa de cercetători a calculat dioxidul de carbon (CO2) echivalent - o unitate standard utilizată pentru măsurarea amprentei de carbon - pe baza estimărilor British Sandwich Association (BSA) potrivit căreia în Marea Britanie sunt consumate anual 11,5 miliarde de sandviciuri.

'”Consumul a 11,5 miliarde de sandviciuri pe an în Marea Britanie generează, în medie, 9,5 milioane de tone de CO2 echivalent cu utilizarea anuală a 8,6 milioane de maşini'”, a declarat Adisa Azapagic, profesoară în cadrul Facultăţii de inginerie chimică şi ştiinţe analitice a universităţii amintite.

Potrivit rezultatelor cercetării, date publicității de Sustainable Production and Consumption, sandviciurile preambalate pentru micul-dejun care conţin ouă, şuncă şi cârnaţi au cea mai importantă amprentă de carbon generând 1.441 de grame de CO2 echivalent - cantitate similară cu cea rezultată în urma conducerii unei maşini pe o distanţă de circa 19 kilometri.

Sandviciurile care conţin carne de porc, brânză, roşii sau creveţi sunt la rândul lor considerate de cercetători surse importante de carbon. Pe de altă parte, sandviciurile preparate în casă pe bază de şuncă şi brânză au cea mai mică valoare CO2 echivalent.

Cercetătorii au precizat că prepararea sandviciurilor acasă, folosind aceleaşi ingrediente precum cele utilizate în cazul produselor similare preambalate, ar putea reduce emisiile de carbon rezultate în urma acestora cu până la 50%.

Echipa de oameni de ştiinţă a concluzionat că schimbarea reţetelor utilizate, a modului de ambalare şi a eliminării deşeurilor ar putea înjumătăţi amprenta de carbon a sandviciurilor.

Potrivit BSA, prelungirea termenului de valabilitate al sandviciurilor poate contribui la reducerea cu 2.000 de tone a cantităţii de astfel de produse care sunt aruncate anual.

CREDIT FOTO: The Independent

 

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră