Mâncarea din avion nu se bucură de cel mai bun renume. Din acest motiv, mulți pasageri refuză să consume ceva din oferta companiilor aeriene. Dar ce se întâmplă cu mâncarea rămasă după aterizarea avionului?
“Toată mâncarea rămasă este depozită într-un loc sigur și apoi distrusă la sol”, confirmă un purtător de cuvânt al companiei aeriene germane Condor. El atrage atenția că de obicei la zborurile de zi din Europa nu prea rămâne mâncare, în timp ce la zborurile de noapte, mâncarea este neconsumată ]n proporţie de 15%.
Raportul este confirmat pentru Focus și de alte companii aeriene precum Lufthansa, Emirates sau Qatar Airways. În cazul ultimelor două companii, mâncarea neconsumată ajunge la gunoi.
Evident că răsare întrebarea de ce această mâncare nu este donată oamenilor aflați în dificultate. “Există o directivă UE, votată de Parlamentul European, care ne obligă să distrugem mâncarea rămasă. UE ne interzice să o donăm”, spune un purtător de cuvânt al Lufthansa. În schimb, la zborurile non-UE, mâncarea ajunge la gunoi.
Și aici nu este vorba doar de mâncarea caldă, ci și cutii de ciocolată, iaurt, unt sau biscuiți, chiar și cele care nu au fost desfăcute.
În acest sens, Qatar Airways a lansat deja o strategie de optimizare pe baza unei aplicații care să limiteze irosirea mâncării. Aplicația calculează câtă mâncare rămâne neconsumată după fiecare zbor și generează un plan pentru zborurile viitoare.