Creșterea nivelului apelor, secetă, uragane... Încălzirea climatică se face simțită peste tot. Primele victime sunt populațiile locale, obligate să migreze pentru a găsi refugiu pe teritorii mai primitoare, scrie france24.com.
Numărul acestora este în creștere. Dintre cele 60 de milioane de refugiați sau strămutați din întreaga lume, este dificil să se estimeze câți sunt migranți climatici, comentează sursa citată.
Aceștia nu sunt protejați de nicio legislație internațională. În ochii leigii, ei pur și simplu nu există.
Mai mult de atât, migraţia masivă a populaţiilor ar putea declanşa o criză medicală majoră, conform unei cercetări apărute în The Lancet, preluate de The Independent.
Aşa-numiţii migranţi climatici sunt forţaţi să se mute din cauza schimbărilor extreme în ceea ce priveşte temperatura şi cantităţile de precipitaţii, lucruri care fac practic imposibilă practicarea agriculturii în anumite zone ale globului, potrivit studiului.
Peste un miliard de oameni ar putea fi forţaţi să-şi părăsească locuinţele, din cauza schimbărilor climatice, potrivit studiului citat.
Raportul arată că migraţia cauzată de climă poate avea un impact sever asupra sănătăţii fizice şi mentale, atât în mod direct, cât şi prin întreruperea serviciilor sociale şi medicale de bază.
Documentul sugerează guvernelor lumii să acţioneze imediat pentru a reduce emisiile de CO2 şi să rezolve problemele de mediu până nu e prea târziu, adică până nu încep să omoare oameni.
De fapt, potrivit unui alt studiu recent, poluarea a ucis deja nouă milioane de persoane în 2015. Aceste decese s-au înregistrat mai ales în state în curs de dezvoltare, dar şi în rândul unor ţări bogate. Matematic vorbind, poluarea ucide de trei ori mai mulţi oameni decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc, iar asta din cauza expunerii la apă, sol şi aer poluate.