Știm deja că dispozitivele echipate cu Inteligență Artificială sunt capabile să învețe și chiar să înțeleagă modul în care oamenii gândesc. Huawei a mers mai departe și a dat startul unei revoluții în materie de Mobile AI odată cu lansarea procesorului Kirin 970, care aduce îmbunătățiri semnificative atât în ceea ce privește performanța procesorului, cât și cea a sistemului dual-camera, completate de o durată mare de viață a bateriei.
Astfel, telefoanele care vor aduce viitorul în prezent nu trebuie să se rezume doar la a executa linear task-urile cerute de utilizatori, ci trebuie să se concentreze pe înțelegerea nevoilor posesorului, iar apoi să vină în întâmpinarea lor.
La baza acestui concept se află procesorul Kirin 970 și primele smartphone-uri care îl integrează – Huawei Mate 10 Pro și Huawei Mate 10 Porsche Design.
Kirin 970 este primul procesor din lume care folosește Inteligența Artificială pentru smartphone-uri.
Procesorul este echipat cu o unitate neurală de procesare - Neural Network Processing Unit, care suportă task-urile legate de AI și de funcția proactivă a dispozitivul, care învață comportamentul utilizatorului.
Astfel, Huawei își continuă strategia mobile AI, care utilizează deopotrivă CC (Cloud Computing), cât și resursele de date, creând dispozitive care au capacitatea de a procesa mult mai repede informațiile și de a le personaliza, în siguranță.
Dispozitivele echipate cu Inteligență Artificială sunt capabile să învețe, să asculte, să citească și chiar să înțeleagă modul în care oamenii gândesc.
Prin capacitatea de a analiza comportamentul utilizatorilor, smartphone-urile pot anticipa nevoile acestora, și astfel pot livra cu precizie informația care se potrivește cerințelor acestora.
Kirin 970 este capabil să atingă de 25 de ori mai multă performanță, cu o eficiență de 50 de ori mai mare decât un Cortex-A73 Cluster quad-core! Cum este posibil acest lucru?
Pentru a înțelege, gândiți-vă la tehnologia de recunoaștere a imaginii, de exemplu. În cazul algoritmului tradițional, o imagine este descompusă, iar fiecare parte a acesteia este analizată, fiind supusă apoi unor filtre prin care sunt urmărite trăsăturile comune înregistrate într-o bază de date, până când o potrivire se găsește.
Pe de altă parte, Inteligența Artificială “vede” imaginile mult mai aproape de felul în care le vedem noi, percepându-le ca un întreg și ghicindu-le conținutul pe baza unor trăsături cheie, chiar dacă nu se potrivesc întocmai cu ceea ce există în baza de date, ca de exemplu atunci când recunoaștem o pisică într-o imagine cu o pisică persană, când ne uitam la un film cu tigrii sau când ne uităm la un desen naiv realizat de un copil.
Rezultatele sunt surprinzătoare. Huawei Mate 10 Pro, echipat cu procesorul Kirin 970, este capabil să recunoască 2000 de imagini cu o magnitudine de două ori mai mică decât cel mai rapid smartphone existent în momentul de față.