Testarea spermei cu ajutorul smartphone-ului

23 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Testarea spermei cu ajutorul smartphone-ului

Cercetătorii au pus la punct un sistem simplu, conectat la un smartphone, pentru testarea rapidă, cu un înalt grad de fiabilitate, calitatea spermei, fiind astfel un eficient test de fertilitate la domiciliu. Testul constă într-un dispozitiv optic ataşat la un smartphone şi un cip  electronic, pe care se poate pune un eşantion de spermă, transmite AFP/Relaxnews-doctissimo.

Testele clinice actuale pentru măsurarea calităţii spermei presupune echipamente costisitoare de laborator. În plus, impun mult timp pentru obţinrea rezultatelor, explică inventatorii acestei platforme numite Fertilex, care nu necesită decât 4,45 dolari.Această invenţie face obiectul unui articol publicat, miercuri, în această săptămână, în revista medicală americană Science Translational Medicine.

Pentru acest test, este suficient să se efectueze şase operaţii foarte simpe care permit măsurarea contcenraţiei spermei, mobilitatea şi numărul total al spermatozoizilor. Parametrii  obţinuţi în mod normal în laborator cu ajutorul unei spermograme  presupune aproape o săptămână pentru aflarea rezultatelor.  

Noua metodă este atât de simplă încât zece voltunari, fără nicio pregătire sau formare anterioară, au putut obţine rezultate exacte în cazul a peste o sută de eşantioane de spermă, precizează inventatorii acestei platforme. Pentru a verifica eficienţa lui Fertilex, au fost analizate 350 de eşantioane şi s-a obţinut o rata de reuşită de 95%. De asemenea, cercetătorii au conceput o aplicaţie pentru smartphone, ce permite ghidarea utilizatorilor în fiecare etapă a testului. Totodată, ei au prevăzut o balanţă în miniatură care se branşează fără fir la smartphone pentru a măsura concentraţia spermei

40% din cazurile de infertilitate sunt de origine masculină
Obiectivul nostru este de găsi o soluţie pentru îmbunătăţirea testului de infertilitate masculină, care să fie simplu, aşa cum este testul de sarcină, spune Hadi Shafiee, de la Brigham and Women's Hospital Boston, unul dintre autorii acestei invenţii. Acest test este ieftin şi poate analiza un eşantion de spermă în câteva secunde, mai spune Shafiee. 
Se estimează că peste 45 de milioane de cupluri, la nivel global, sunt afectate de infertilitate, bărbaţii fiind la originea acestei situaţii în aproximativ 40% dintre cazuri. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră