Un tribunal italian a recunoscut legătura între apariția unei tumori benigne a creierului și folosirea în exces a telefonului mobil. Pacientul va primi toată viața o indemizație de 500 de euro, lunar, transmite franceinfo.
Verdictul, pronunțat de tribunalul din Ivrea (nordul Italiei), la 11 aprilie anul acesta, făcut public joi, 20 aprilie, a admis legătura între apariția unui neurinom la un bărbat în vârstă de 57 de ani, care a muncit într-o firmă unde folosea mobilul între trei-patru ore zilnic, timp de 15 ani.
Acest verdict recunoaște legătura de cauzalitate între folosirea în exces a telefonului mobil și o tumoră a creierului, au precizat avocații celui care a depus plângerea, Stefano Bertone și Renato Ambrosio. Acum, urmează apelul. Totuși, avocații spun că este necesar să reflectăm asupra acestei probleme și a lua măsuri în consecință, spun avocații.
Clientul lor a început să aibă primele simptomele în 2010, sub forma senzației permanente de ureche înfundată. Apoi, a fost diagnosticat cu neurinom auricular (tumoră a urechii). Din fericire, este vorba de o tumoră benignă, dar totuși invalidantă.
Pacientul spune că va fi supus unei ablații a nervului acustic și că va rămâne fără auz la ureche dreaptă.
Expertul, numit de tribunal, a evaluat prejudiciul corporal al pacientului la 23% și a condamnat Institutul național pentru asigurări în accidentele de muncă (INAIL) să-i dea pacientului o indemizație pe viață de 500 de euro, lunar.
Studiile la zi, la nivel global, nu au permis cercetătorilor de a ajunge la o concluzie definitivă, categorică în privința legăturii între unele cancere și folosirea telefonului mobil.
Reuniți la Lyon, în 2011, sub egida Organizației Mondiale a Sănătății, mai mulți experți internaționali au estimat, totuși, că folosirea mobilului poate avea consecințe oncologice asupra omului și cereau efectuarea de noi studii privitoare la folosirea intensivă și pe termen lung a mobilelor. Până atunci, ei recomandau folosirea SMS-urilor.