Telefonul mobil a depasit, de multa vreme, statutul de banala unealta de comunicare, iar in zilele noastre a devenit o extensie a corpului nostru, un obiect pe care incercam sa-l customizam dupa “chipul si asemanarea” noastra, scrie Plus Communication.
Un studiu realizat de Flurry Analytics si citat de Statista.com, arata ca de exeplu, in anul 2015, numarul aplicatiilor de personalizare a telefonului mobil (tastatura cu emoji, teme de fundal statice si dinamice etc.) a crescut cu 332% fata de anul 2014, aratand tendinta consumatorului de a personaliza acest obiect in functie de personalitatea sa.
In acelasi timp, studiul mai arata ca numarul aplicatiilor de tip stiri si reviste a crescut cu 135%, al aplicatiilor de tip “utilities and productivity”, cu 125%, al aplicatiilor referitoare la lifestyle si shopping, cu 81%, al programelor de turism si navigatie, cu 54%, al aplicatiilor de sport, cu 53%, al aplicatiilor de sanatate si fitness, cu 52%, al aplicatiilor de tip mesagerie si social, cu 51%, al aplicatiilor de muzica si divertisment, cu 21%, iar numarul de jocuri descarcate a scazut cu 1%, in raport cu anul 2014.
Psiholog: Tendinta de a “imbraca” obiectele ca noi este una naturala, apare in copilarie
“Ca orice lucru de care ne atasam – fie ca este vorba de o fiinta umana sau obiect – avem tendinta naturala de a incerca sa transferam din elementele care ne definesc, pentru a ne simti confortabili cu acel obiect. Spre exemplu, fetitele imbraca papusile astfel incat sa se incerce o proiectie a personalitatii lor in acele obiecte. De cealalta parte, baieteii isi tuneaza masinutele de jucarie astfel incat sa reflecte parti ale personalitatii lor: mai nervoase, mai elegante, mai sport etc. Aceeasi tendinta de comportament in relatie cu obiectele se intalneste si la adulti, pe care ii putem considera, din acest punct de vedere, copii mai mari. Desktop-urile calculatoarelor erau de multa vreme personalizate, printr-o anumita imagine de fundal, prin schimbarea culorii barii de Start si a marimii icon-urilor etc. Era inevitabil ca aceasta tendinta natura a omului de a-si proiecta propria imagine in obiecte sa nu se rasfranga si asupra telefoanelor mobile. Nu este nimic in neregula cu asta”, ne explica psihologul Dan Ivanescu, presedintele Asociatiei Sanatate Mintala pentru Calitatea Vietii.