Zelensky: Rusia va fi învinsă „cum a fost nazismul”

08 Mai 2023
Zelensky: Rusia va fi învinsă „cum a fost nazismul”

Președintele Volodimir Zelensky a promis luni că forțele ruse vor fi înfrânte în Ucraina așa cum Germania nazistă a fost bătută în 1945, în timpul unui discurs care comemora sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie France24.

Discursul său înregistrat la un memorial de război din Kiev are loc cu o zi înainte de Ziua Victoriei de la Moscova, o aniversare a războiului sovietic care va fi marcată de o paradă a armatei prin Piața Roșie, cu securitatea în alertă maximă.

Între timp, forțele ucrainene au declarat că au doborât aproape trei duzini de drone de atac rusești, provocând explozii și sirene de raid aerian în capitală peste noapte.

„Tot răul vechi pe care Rusia modernă îl aduce înapoi va fi învins la fel cum a fost învins nazismul”, a spus Zelensky într-un videoclip la memorialul de la Kiev al celui de-al Doilea Război Mondial.

„Așa cum am distrus răul împreună atunci, distrugem un rău similar împreună acum”, a adăugat el.

Zelensky vorbea despre aniversarea predării Germaniei naziste în fața forțelor aliate pe 8 mai 1945, Ziua Victoriei în Europa.

El a spus că a înaintat parlamentului un proiect de lege pentru comemorarea oficială a celui de-al Doilea Război Mondial în Ucraina pe 8 mai, comemorare care ani de zile a fost sărbatorită pe 9 mai, ca în Rusia și alte țări ex-sovietice.

Este ultima dintr-o serie de măsuri luate de Ucraina în ultimii ani pentru a se distanța de Moscova, inclusiv prin redenumirea străzilor și orașelor care poartă numele unor figuri sovietice.

Zelensky a spus că Ucraina marchează, de asemenea, o Zi separată a Europei pe 9 mai, care promovează pacea și unitatea pe continent.

„Întotdeauna înfricoșător”

UE a salutat decizia și a declarat că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va vizita marți Kievul pentru discuții cu Zelensky.

Înaintea vizitei, Bruxelles-ul a propus o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei. Un purtător de cuvânt a spus că măsurile vor încerca să rezolve „evaziunea de la sancțiuni”.

Kremlinul s-a sprijinit pe retorica celui de-al Doilea Război Mondial pentru a-și justifica invazia, afirmând în februarie anul trecut că declanșează războiul pentru „de-nazificarea” Ucrainei.

Dar liderul ucrainean a spus că Kremlinul este responsabil pentru „agresiune și anexare, ocupare și deportare”, precum și pentru „crimă în masă și tortură”.

„La toate acestea se va răspunde prin victoria noastră – victoria Ucrainei și a lumii libere”.

La Kiev, primarul Vitali Klitschko a declarat că rușii au lansat peste noapte aproape 60 de drone, dintre care 36 în direcția capitalei. Atacurile au rănit cinci persoane, a spus el.

Jurnaliştii AFP au văzut un apartament avariat în cartierul Svyatoshynsky al capitalei. Vadym, un locuitor de 47 de ani al cartierului, a spus că a auzit sirenele raidurilor aeriene și tremuratul clădirii vecine, atunci când molozurile au lovit.

"Suntem în război de un an. Este întotdeauna înfricoșător. Nu la fel de înfricoșător ca în prima linie. Dar bineînțeles că este înfricoșător. Teribil pentru copii", a spus el pentru AFP.

Muniții cu fosfor

El a spus că propriii săi copii tocmai sosiseră pentru o vizită cu câteva ore înainte de atac.

În regiunea de sud a Odesei, oficialii au declarat că o lovitură rusă a lovit un depozit, lăsând un mort și mai mulți răniți.

De asemenea, armata rusă a vizat un sat din regiunea de sud a Hersonului, rănind șase civili, inclusiv un băiețel de nouă ani, au declarat autoritățile.

În regiunea de est Donețk, Ucraina a declarat că forțele ruse au desfășurat muniție cu fosfor în Bakhmut, epicentrul luptelor de câteva luni.

Ziua Victoriei, un eveniment cheie în calendarul politic rus sub președintele Vladimir Putin, se desfășoară în ciuda unei serii de recente atacuri de sabotaj din țară.

Paradele militare din peste două duzini de orașe rusești au fost anulate din motive de securitate, precum și în nodurile controlate de forțele ruse din peninsula Crimeea anexată.

Liderii Kazahstanului, Kârgâzstanului, Tadjikistanului și Uzbekistanului sunt de asemenea așteptați să participe la sărbătorile de la Moscova.

Kremlinul a declarat, în urma discuțiilor dintre Putin și președintele Kârgâzstan, Sadyr Japarov, luni, că Rusia își va extinde instalațiile militare în aliatul din Asia Centrală.

Alte stiri din Externe

Ultima oră