„Obiectivul este de a împiedica mărfurile interzise de export în Rusia să găsească o modalitate de aprovizionare a complexului militar rus”, a explicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, scrie Le Figaro
Comisia Europeană a prezentat vineri statelor membre UE un al unsprezecelea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei, menit să evite eludarea sancțiunilor europene, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al acesteia.
„Obiectivul este de a împiedica mărfurile interzise la export în Rusia să găsească o modalitate de a aproviziona complexul militar rus”, a explicat Eric Mamer.
Propunerea Comisiei vizează 541 de companii, dintre care 526 de ruși, și include pentru prima dată opt companii chineze și din Hong Kong acuzate că au reexportat mărfuri sensibile în Rusia, potrivit unui document văzut de AFP. De asemenea, sunt vizate o companie iraniană, 2 companii din Emiratele Arabe Unite, 2 firme cu sediul în Uzbekistan, una în Armenia și una în Siria. Comisia propune să restrângă posibilitățile de export ale acestor companii.
Propunerea nu menționează interzicerea importurilor de diamante din Rusia, cerută de multe state membre. Măsura trebuie discutată la întâlnirea G7 programată în perioada 19-21 mai la Hiroshima (Japonia) și ar putea fi adoptată dacă se va conveni, a explicat o sursă diplomatică.
O adoptare la sfârșitul lunii iunie?
Cel de-al unsprezecelea pachet va fi discutat miercuri de reprezentanții statelor membre la Bruxelles și vor fi necesare mai multe întâlniri pentru a ajunge la adoptarea lui, deoarece propunerea este foarte tehnică, au explicat două surse diplomatice de la Bruxelles. Adoptarea înainte de reuniunea miniștrilor de externe ai UE programată pentru 22-23 mai este considerată „improbabilă ”, dar noul pachet de sancțiuni ar putea fi înaintat liderilor UE la summitul lor din 30 iunie.
Uniunea Europeană dorește să-și dea mijloacele pentru a lupta împotriva eludării sancțiunilor sale și încearcă să descurajeze firmele străine și țările terțe să ajute Moscova prin reexportarea în Rusia a mărfurilor care pot fi utilizate de complexul militar-industrial rus, în special semiconductori și circuite integrate, a subliniat sursa diplomatică.
Propunerea vizează astfel frigiderele, imprimantele, calculatoarele electronice și alte produse. Lista are 155 de pagini. UE a înregistrat o creștere a importurilor de bunuri cu componente electronice din Turcia, Kazahstan, China și Emiratele Arabe Unite și reexportul acestora în Rusia, a declarat un diplomat al UE.