Ucraina va renunța la orice comemorare a victoriei asupra Germaniei naziste pe 9 mai, în conformitate cu tradiția sovietică și rusă, și va sărbători acum această zi pe 8 mai cu „lumea liberă”, a anunțat luni președintele Volodymyr Zelensky, citat de Le Monde
Comemorarile de 8 mai „sunt povestea poporului nostru, a aliaților noștri, a lumii libere. Astăzi le returnăm poporului nostru”, a spus Volodymyr Zelensky într-o adresă video cu ocazia sărbătoririi sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, la cincisprezece luni după începerea invaziei ruse a Ucrainei cel mai grav conflict militar din Europa din 1945. .
El a spus luni că va depune Parlamentului un proiect de lege care declară ziua de 8 mai drept „Ziua memoriei și a victoriei asupra nazismului în cel de-al doilea război mondial” . Zelensky a adăugat, de asemenea, că a semnat un decret care instituie „Ziua Europei” pe 9 mai.
Țările occidentale marchează aniversarea capitulării germane pe 8 mai, dar Moscova a păstrat întotdeauna data zilei de 9 din cauza diferenței de fus orar. „În fiecare an, începând de mâine, 9 mai, vom sărbători unitatea noastră istorică, unitatea tuturor europenilor care au distrus nazismul și care vor învinge Rusia”, a continuat șeful statului ucrainean. „Astăzi, ca acum optzeci de ani, Ucraina luptă împotriva răului total”, a adăugat el. „Astăzi, ca în urmă cu optzeci de ani, ne bazăm pe forța comună a popoarelor libere și știm că vom fi întotdeauna parte dintr-o Europă liberă care nu se va supune niciodată răului."
Acest discurs are loc cu ocazia sărbătorilor mondiale de la 8 mai și în ajunul unei mari parade militare la Moscova care ar trebui să exalte sentimentul patriotic rus, la care va participa Vladimir Putin. Din 2015, comemorările ucrainene au avut loc nu doar pe 9 mai, ci și pe 8 mai, numită „Ziua memoriei și a reconcilierii” , ca semn al apropierii de tradiția europeană.
Într-o postare pe Facebook, Parlamentul ucrainean amintește că Kievul a început să se desprindă de sărbătorile în stil sovietic în urmă cu vreo cincisprezece ani, când termenul de „Marele Război Patriotic”, încă în vigoare la Moscova, a făcut loc celui de „al doilea razboi mondial” în discursurile oficiale. Această tendință a fost întărită cu „dezsovietizarea” pusă în aplicare de Kiev după anexarea de către Moscova în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea (Sudul), urmată de un război în Est împotriva separatiștilor pro-ruși.