Zelensky cere companiilor franceze să părăsească Rusia: Renault, Leroy Merlin și Auchan trebuie să înceteze să sponsorizeze uciderea femeilor și copiilor

23 Mar 2022
Zelensky cere companiilor franceze să părăsească Rusia: Renault, Leroy Merlin și Auchan trebuie să înceteze să sponsorizeze uciderea femeilor și copiilor

Vorbind în fața Parlamentului francez președintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut companiilor franceze să părăsească Rusia, spunând că „toată lumea trebuie să-și amintească că valorile valorează mai mult decât profitul”, scrie BFMTV

În cea de-a 28-a zi a invaziei Ucrainei de către Rusia, Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentului Franței. În timpul discursului său de câteva minute prin videoconferință , președintele ucrainean a cerut companiilor franceze „să părăsească Rusia”.

"Renault, Leroy Merlin și Auchan trebuie să înceteze să sponsorizeze mașina de război rusă. Companiile franceze trebuie să înceteze să finanțeze uciderea copiilor, femeilor, violurile", a insistat Volodymyr Zelensky.

„Toată lumea trebuie să-și amintească că valorile valorează mai mult decât profiturile”, a adăugat el.
De la începutul conflictului, companiile stabilite în Rusia au fost sub presiunea Ucrainei, încurajate să-și înceteze activitățile în țară. În Franța, sectorul de lux a reacționat rapid. LVMH și-a suspendat temporar cele 124 de magazine din Rusia de la începutul lunii martie, la fel ca și Hermès.

Grupul Mulliez a remarcat
Dar alții sunt mai reticenți. Trei mărci mari aparținând grupului Mulliez sunt deosebit de remarcate: Auchan, Decathlon și Leroy Merlin.

Brandul foarte bine instalat în Rusia, a doua sa piață după Franța, revendică 36.000 de angajați în această țară, unde își desfășoară activitatea în 107 hipermarketuri și 62 de orașe. Angajații filialei ucrainene Leroy Merlin au cerut luni brandului să-și înceteze activitățile în Rusia, după bombardarea unui magazin al grupului din Kiev.

Lanțul de magazine Auchan este, de asemenea, emblematic pentru distribuția de masă în Rusia, unde operează 231 de magazine pentru o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de euro, adică mai mult de 10% din activitatea sa totală.

Alte mărci internaționale emblematice precum Ikea din Suedia și lanțul de fast-food McDonald's, pe de altă parte, și-au suspendat operațiunile în Rusia ca reacție la invazia Ucrainei.

Rusia este, de asemenea, a doua cea mai mare piață a grupului de automobile Renault din lume, după Europa. Producătorul francez este prezent prin grupul AvtoVAZ, care și-a oprit o parte din producție la jumătatea lunii martie din cauza penuriei de componente legate de sancțiunile occidentale impuse Rusiei.

Renault este cu atât mai expusă cu cât este asociată în Rusia cu conglomeratul public rusesc Rostec, condus de Serghei Tchemezov, un aliat al lui Vladimir Putin.

Grupul francez TotalEnergies, criticat și pentru menținerea sa în Rusia, s-a distanțat oarecum marți de această țară strategică anunțând că va renunța la toate achizițiile de petrol sau produse petroliere rusești, cel târziu până la sfârșitul anului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră