Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat luni seară decretul de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, după un discurs de o oră, în care a criticat Ucraina și extinderea NATO. Mișcarea ar putea permite Rusiei să trimită trupe în estul Ucrainei pentru a proteja ceea ce de acum Rusia consideră a fi două națiuni independente.
Liderii celor două teritorii separatiste din estul Ucrainei l-au îndemnat luni pe preşedintele rus Vladimir Putin să recunoască independenţa acestor teritorii şi să pună în funcţiune o „cooperare în materie de apărare”.
Aceste apeluri, coordonate şi difuzate la televiziunea rusă, au fost lansate de liderii „Republicii Populare Doneţk” şi „Republicii Populare Lugansk”, Denis Puşilin şi Leonid Pasetcinik.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni seară că a vorbit la telefon cu omologul său american, Joe Biden, despre decizia lui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, anunţă AFP.
"Am discutat despre evenimentele din ultimele ore cu preşedintele Statelor Unite", a scris el pe Twitter într-o primă reacţie, chiar înainte de începerea şedinţei Consiliului naţional de securitate şi apărare.
SUA anunță sancțiuni împotriva oricărei persoane sau companii care va face comerț sau investiții în cele două republici separatiste din estul Ucrainei, iar NATO, UE și Marea Britanie condamnă gestul Rusiei și anunță susținere pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.
“Am anticipat o astfel de mișcare din partea Rusiei și suntem gata să răspundem imediat. Președintele Biden va emite în curând un ordin executiv care va interzice noi investiții, precum și orice acte de comerț și finanțare de către pentru cetățenii americani către, dinspre sau în așa-numitele regiuni DNR (Donețk) și LNR (Luhansk) din Ucraina”, se arată într-un comunicat al Casei Albe, care mai precizează că ordinul se aplică și celor care nu sunt cetățeni americani. Administrația SUA mai spune că “aceste măsuri sunt separate și ar fi în plus față de măsurile economice rapide și severe pe care le-am pregătit în coordonare cu aliații și partenerii noștri în cazul în care Rusia ar invada în continuare Ucraina”.
Într-un comunicat de presă, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis: “Condamn decizia Rusiei de a extinde recunoașterea autoproclamatelor <
Stoltenberg acuză Moscova că alimentează conflictul din estul Ucrainei, oferind sprijin financiar și militar separatiștilor și încearcă să pună în scenă un pretext pentru a invada din nou Ucraina.
De asemenea, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a reacționat la decizia liderului rus: “Recunoașterea celor două teritorii separatiste din Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk. Uniunea Europeană și partenerii săi vor reacționa cu unitate, fermitate și hotărâre, în solidaritate cu Ucraina”.
Reacții au mai venit și din partea altor lideri europeni. Premierul britanic Boris Johnson a transmis că recunoașterea independenței republicilor separatiste din estul Ucrainei, Luhansk și Donețk, de către Moscova “este în mod evident o încălcare a legii internaționale. Este o încălcare flagrantă a suveranității și integrității Ucrainei”.
“Anterior am transmis că pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei va fi declanșat odată cu o incursiune sau o invazie. Dar, evident, ceea ce s-a întâmplat este extrem de rău”, a mai declarat Boris Johnson.
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis pe Twitter că “România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina ca independente. Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunității internaționale. Susținem ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei“, după ce Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a republicilor separatiste din estul Ucrainei, după un discurs de o oră.
“De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki“, a transmis Administrația Prezidențială.
Putin a subliniat că Ucraina marginalizează populația vorbitoare de limbă rusă și “refuză să recunoască toate legăturile noastre istorice care datează de generații, mă refer la populația vorbitoare de limbă rusă. Este important să înțelegem că Ucraina niciodată nu a avut tradiții consecvente în a fi o adevărată națiune, ci a copiat modele străine. Și-a urmat interesele lacome, vorbesc despre alegerea pro-occindentală a populației, care nu răspunde nevoilor și cererilor reale“.