Ucraina, apel către parteneri să își tempereze predicțiile privind războiul

30 Ian 2022 | scris de I.D.
Ucraina, apel către parteneri să își tempereze predicțiile privind războiul

Ucraina a lansat un nou apel către partenerii săi să își tempereze declarațiile privind iminența unui război, pentru că acestea ar putea să îi afecteze economia, însă își dorește în același timp ca Occidentul să nu cedeze în fața presiunilor Rusiei.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut ca Occidentul să fie ferm în negocierile sale cu Rusia și să caute să obțină o reglementare politică și diplomatică a actualei crize. Într-o convorbire telefonică pe care a avut-o cu omologul său francez Yves Le Drian, Kuleba a cerut totodată să fie evitate măsurile care pot alimenta anxietatea și compromite stabilitatea financiară a Ucrainei prin sperierea investitorilor.

Comentariul lui Kuleba îl evocă pe cel de vineri al președintelui Volodimir Zelenski, care le-a erut partenerilor Ucrainei să evite să provoace panică, după ce Statele Unite au decis să evacueze familiile diplomațiilor lor de la Kiev.

Între timp, la Londra premierul Boris Johnson a declarat că va propune săptămâna viitoare ca NATO să trimită trupe ca răspuns la semnalele de ostilitate transmise de Rusia.

Moscova a mobilizat peste 100.000 de militari și o cantitate importantă de tehnică de luptă la granițele Ucrainei, dar afirmă că nu își dorește un război.

Occidentul, pe de altă parte, a avertizat că dacă Ucraina va fi invadată din nou, Rusia riscă sancțiuni economice fără precedent, iar Statele Unite au spus că va fi vizat inclusiv președintele Vladimir Putin. Deocamdată însă continuă eforturile pentru găsirea unei reglementări diplomatice a crizei. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră