Ursula von der Leyen: „Trebuie să ne pregătim pentru o întrerupere totală a aprovizionării cu gaze rusești”

22 Iul 2022
Ursula von der Leyen: „Trebuie să ne pregătim pentru o întrerupere totală a aprovizionării cu gaze rusești”

Ursula von der Leyen prezintă ziarului Le Parisien-Aujourd'hui din Franța planul de urgență al Uniunii Europene în cazul unei întreruperi a aprovizionării cu gaze de către Rusia. Președintele Comisiei Europene amintește, de asemenea, că „Uniunea Europeană este și va rămâne ferm de partea Ucrainei”.

Comisia Europeană și-a prezentat miercuri, 20 iulie, planul de urgență în cazul în care Vladimir Putin decide să închidă supapele de gaz rusești, ca reacție la sancțiunile economice ale Uniunii Europene. Într-un interviu acordat unui organ de presă din fiecare dintre cele 27 de țări membre, președintele acestuia, Ursula von der Leyen, alertează cetățenii europeni cu privire la eforturile necesare de economisire a energiei. Întreprinderile pot fi temporar private de gaz și electricitate. Dar ea rămâne la sprijinul puternic al UE pentru Ucraina.

  • Planul Comisiei Europene pare să prevadă cel mai rău scenariu, și anume o oprire bruscă a livrărilor de gaze rusești. Asta vi se pare cel mai probabil acum? Ar putea gospodăriile europene să sufere de pe urma tăierilor de gaz sau electricitate?

URSULA VON DER LEYEN. Este ceea ce căutăm cu orice preț să evităm. Dar trebuie să fim pregătiți pentru o nouă întrerupere, sau chiar o întrerupere completă, a furnizării de gaze rusești. Dar sunt convinsă că vom gestiona această criză cu același spirit de unitate și solidaritate care ne-a permis să trecem peste pandemie. Pentru că ne pregătim de luni de zile. Noul nostru plan are două obiective. În primul rând, o reducere cu 15% a consumului de gaz pentru fiecare țară din UE. Dacă celelalte livrări se mențin, dacă ne folosim stocul și dacă temperaturile rămân în medie, ne-ar permite să petrecem iarna în siguranță. Al doilea obiectiv este acela de a oferi o plasă de siguranță fiecărui stat membru, prin solidaritatea energetică, ancorată în tratatele europene.

  • Va implica acest lucru și accelerarea implementării energiilor regenerabile?

Reducerea cererii de gaze și economisirea energiei este doar unul dintre pilonii muncii noastre de pregătire. Merge mult dincolo de asta. Cu planul nostru REPowerEU, lucrăm și la investiții masive în acest domeniu. Energia regenerabilă este bună pentru planetă. Și pentru că sunt produse local, sunt bune și pentru securitatea noastră energetică. De asemenea, am relaxat regulile privind ajutorul de stat pentru a sprijini implementarea acestor energii regenerabile și proiecte de decarbonizare în industrie.

  • Cum intenționați să diversificați proviziile?

Apelând la parteneri energetici mai de încredere. Cu niveluri record de livrări de gaz natural lichefiat din Statele Unite. Și volume în creștere de gaze din Norvegia, statele Golfului, Algeria sau Marea Caspică. Din ce în ce mai multe țări, din întreaga lume, se implică alături de noi.

  • Ar putea site-urile industriale sau companiile să fie private de gaz sau electricitate pentru câteva ore, sau chiar câteva zile, în cadrul operațiunilor de debranșare?

După cum am spus, această reducere de 15% ne-ar permite să trecem peste iarnă în siguranță, chiar și în cazul unei tăieri totale de gaze din Rusia. Acesta este rezultatul calculelor noastre. Și tocmai pentru a evita prețul ridicat al raționării stabilim acest obiectiv, cuplat cu o plasă de siguranță pentru statele membre cele mai expuse gazului rusesc. Cu toate acestea, da, companiile vor fi implicate. Aceștia sunt în mod tradițional mari consumatori de energie, așa că de acolo trebuie să înceapă economiile, cu prioritate prin favorizarea renunțării la gaze în favoarea altor combustibili sau prin reducerea producției fără a împiedica buna desfășurare a activității. Această reducere ar putea implica și organizarea de licitații.

  • Revigorarea centralelor pe cărbune nu pune în pericol obiectivul UE de neutralitate a emisiilor de carbon?

Este clar că, în ceea ce privește înlocuirea combustibilului, ar trebui să se acorde prioritate trecerii la energiile regenerabile. Trecerea la cărbune, dacă este necesar, ar trebui să fie o soluție temporară. Energiile regenerabile sau opțiunile mai puțin poluante sunt și ele de preferat celor nucleare, dar insist mereu asupra faptului că țările europene sunt suverane în alegerea mixului lor energetic. Un lucru este cert: departe de a ne îndepărta de obiectivele noastre climatice ancorate în acordul verde, această criză energetică ne motivează să accelerăm ritmul.

Investim în energie regenerabilă ca niciodată, cu planul nostru REPowerEU de 300 de miliarde EUR. Am stabilit cursul către neutralitatea climatică în 2050. Ne menținem cursul.

  • În ce măsură poate fi activată și solidaritatea între țări, prin intermediul rețelei de gazoducte intraeuropene și a interconexiunilor de frontieră? Unele țări ar putea astfel să „împrumute” gaz vecinilor lor?

Statele membre ar trebui să înceapă imediat să facă tot posibilul pentru a economisi 15% din consumul anual de gaz. Dacă situația se va deteriora, vom declanșa o alertă la nivel european. Acest lucru va face ca această țintă să fie obligatorie de 15%. Sper că nu trebuie să recurgem la el. Acesta este motivul pentru care toate țările europene trebuie acum să pună în aplicare măsuri voluntare pentru a economisi energie și a reaproviziona stocurile pe măsură ce iarna se apropie. Ceea ce trebuie să înțelegem este că o întrerupere într-o țară din UE ar avea consecințe negative pentru întreaga piață unică europeană. De aceea, este important ca toate statele membre ale Uniunii Europene să manifeste solidaritate. În final, toți cetățenii Uniunii Europene vor beneficia.


„Este clar pentru noi toți că Moscova trebuie să continue să plătească un preț mare pentru agresiunea sa. Cele 27 de țări europene sunt unite în acest efort. » spune Ursula von der Leyen

  • Nu vă este teamă că odată cu continuarea războiului, în condiții din ce în ce mai dificile pentru ucraineni, unirea dintre cele 27 de state membre va fi pusă la încercare?

Uniunea Europeană este și va rămâne ferm de partea Ucrainei atât timp cât este nevoie. Acesta este un angajament exprimat cu mult timp în urmă și reafirmat la summitul de la Versailles convocat de președintele Macron în martie trecut. Am canalizat deja peste 6 miliarde EUR în ajutor economic, umanitar și militar către Ucraina. Și vom continua. Am propus recent o asistență macrofinanciară suplimentară de 1 miliard EUR. În același timp, menținem o presiune ridicată asupra Kremlinului. În această săptămână, am adoptat noi măsuri pentru a consolida cele șase pachete de sancțiuni ale UE, deja foarte dure, împotriva Kremlinului. Este vorba despre aplicarea lor mai eficientă și extinderea lor până în ianuarie 2023. Pentru noi toți este clar că Moscova trebuie să continue să plătească un preț mare pentru agresiunea sa. Cele 27 de țări europene sunt unite în acest efort.

  • Este posibil să facem mai mult în ceea ce privește asistența militară pentru Ucraina, pentru a forța industriile europene de apărare să producă mai mult și mai repede?

Uniunea Europeană și statele sale membre nu au ezitat nicio clipă să sprijine forțele armate ucrainene în apărarea teritoriului și a populației lor. UE a alocat 2 miliarde EUR pentru a ajuta statele membre să furnizeze Ucrainei echipamentul și armele militare necesare. Și vom continua să facem asta. În urmă cu câteva zile, am mărit ajutorul la 2,5 miliarde de euro. La nivel industrial, ceea ce a evidențiat războiul rusesc din Ucraina este lipsa cronică de investiții în industria noastră europeană. Am discutat despre asta și la summit-ul de la Versailles, angajându-ne să ne menținem liderul tehnologic și să asigurăm pe cât posibil interoperabilitatea între forțele armate, folosind achiziții comune. Deci ne îndreptăm în direcția aceea. În această săptămână, Comisia a prezentat un nou instrument pentru a încuraja statele membre să cumpere echipamente militare împreună, prin bugetul european. Și, miercuri, am anunțat selecția a 61 de proiecte de colaborare pentru apărare, cu 1,2 miliarde de euro fonduri europene. Pas cu pas, construim o veritabilă Uniune Europeană de Apărare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră