UE trebuie să se pregătească pentru noi întreruperi ale aprovizionării cu gaze rusești, inclusiv o întrerupere completă, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie LeMonde
Comisia intenționează să prezinte pe 20 iulie un plan de pregătire pentru situații de urgență energetică pentru iarnă, conform ordinii de zi provizorii a reuniunilor comisarilor europeni.
„Avem nevoie de coordonare europeană și acțiuni comune”, a spus Ursula Von der Leyen în Parlamentul European. „Trebuie să ne asigurăm că, în cazul unei întreruperi de curent, gazul curge acolo unde este cel mai necesar. Până în prezent, douăsprezece țări din Uniunea Europeană (UE ) au fost direct afectate de tăierile parțiale sau totale ale aprovizionării cu gaz, pe măsură ce relațiile dintre UE și Rusia se deteriorează din cauza războiului din Ucraina.
Putin continues to use energy as a weapon.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 6, 2022
12 Member States are affected by gas supply reductions.
We need coordination at EU level: @EU_Commission will soon present a ???????? emergency plan.
We will work to protect our Single Market and industrial supply chains from disruptions. pic.twitter.com/stAz1Z4fOC
Aceste țări sunt Austria, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Franța – lipsite de gaz rusesc pentru câteva zile între 15 și 21 iunie – Germania, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Cehia și Slovacia.
UE progresează în retragerea din gazele rusești și importurile medii lunare prin conducte au scăzut cu o treime față de aceeași perioadă a anului trecut, a subliniat președintele executivului european.
Rusia furnizează în mod normal aproximativ 40% din gazul consumat în Europa. Comisia dorește ca UE să reducă această cerere cu aproximativ 100 de miliarde de metri cubi, sau aproximativ două treimi, până la sfârșitul anului, pentru a crește securitatea și independența energetică a regiunii.
UE ar trebui să-și accelereze tranziția către energia regenerabilă pentru a-și asigura independența energetică pe termen lung, a subliniat Von der Leyen.
„Dacă nu facem altceva decât să concuram pentru combustibili fosili limitati, prețurile vor exploda din nou și vor umple cufărul de război al [președintelui rus Vladimir] Putin”, a spus ea.
Energiile regenerabile sunt rentabile, locale și „cea mai bună, mai curată și mai sigură cale de a ieși din dependența noastră”, a adăugat ea.
Contractele europene de gaze au atins niveluri record în ultimele luni, cauzate de un echilibru global strâns între cerere și ofertă, pe măsură ce economiile își revin după pandemie și fluxurile din Rusia se scad.