Ursula von der Leyen avertizează asupra crizei de energie: „Pregătiți-vă pentru ce este mai rău”

01 Aug 2022
Ursula von der Leyen avertizează asupra crizei de energie: „Pregătiți-vă pentru ce este mai rău”

Rusia a oprit deja total sau parțial livrările de gaze către mai multe state membre ale Uniunii Europene. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat cu privire la o escaladare a crizei energetice din Uniunea Europeană din cauza războiului din Ucraina a declarat ea luni pentru ziarul spaniol El Mundo

„Rusia a oprit deja toate sau o parte din livrările de gaz către douăsprezece dintre statele membre. Trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău”, spune Ursula von der Leyen.

Marțea trecută, Comisia Europeană și-a aprobat în sfârșit planul de urgență pentru a face față presiunii exercitate de Rusia asupra controlului aprovizionării cu gaze. Nu a fost ușor, pentru că mai multe țări -inclusiv Spania- au respins prima versiune a acestui plan, care stabilea o reducere cu 15% a consumului de combustibil. Din punct de vedere energetic, „nu am trăit peste posibilitățile noastre”, a apărat ministrul Tranziției Ecologice, Teresa Ribera. În cele din urmă, Bruxelles a optat pentru un răspuns mai modular și opțional, care se potrivește mai bine cu particularitățile și infrastructurile energetice ale fiecărei țări, pe lângă poziția Guvernului. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei, răspunde în scris întrebărilor EL MUNDO și celebrează acest acord „fără precedent” cu care se va putea răspunde „șantajului rus”.

  • Te așteptai ca planul tău Economisiți gaz pentru o iarnă sigură să fie respins atât de mult de unele țări UE? Credeți că planul este la fel de nefavorabil pe cât cred unele guverne?

Dimpotrivă, din moment ce acordul la care au ajuns marțea trecută statele membre privind măsurile coordonate de reducere a cererii de gaze în UE se bazează pe planul pe care l-am prezentat cu o săptămână mai devreme și, prin urmare, este o veste excelentă.

În doar o săptămână, UE a fost de acord să facă un pas decisiv și fără precedent pentru a face față amenințării lui Putin de a întrerupe complet aprovizionarea cu gaze. Angajamentul colectiv de a reduce consumul de gaze cu 15% este semnificativ și ne va ajuta să ne acoperim nevoile de depozitare pentru iarnă.

Prin acest acord, oferim, de asemenea, o plasă de siguranță fiecărui stat membru și aplicăm pe deplin principiul solidarității energetice consacrat în tratatele UE.

  • Considerați rezonabile criticile la adresa planului făcute de țările cel mai bine pregătite pentru a face față tăierilor de gaze rusești?

Unele țări UE sunt mai expuse gazului rusesc, fie din cauza poziției lor geografice, fie din cauza deciziilor lor suverane în materie de energie. Aceste țări se află acum într-o situație mai vulnerabilă, dar trebuie să clarificăm două lucruri. În primul rând, o întrerupere a aprovizionării către oricare dintre aceste țări este o întrerupere a Europei în ansamblu. Economiile noastre sunt strâns interconectate prin intermediul pieței unice, așa că lăsarea acestor țări să facă față singure acestei crize ar avea efecte secundare grave, nu numai pentru țările lor vecine, ci și pentru piața unică în ansamblu.

În al doilea rând, trebuie să fim foarte conștienți de tacticile de război ale Rusiei. Nu este prima dată când Rusia încearcă să ne despartă. A eșuat înainte și va eșua din nou. Trebuie să rămânem uniți, pentru că singurii responsabili pentru această criză energetică sunt la Moscova și nu altundeva. Și din moment ce Rusia a întrerupt deja parțial sau total aprovizionarea cu gaze către douăsprezece state membre, toți trebuie să fim pregătiți pentru cea mai rea situație.

Este important să ne amintim lecțiile crizei Covid-19: am trecut peste ea acționând în solidaritate, cumpărând împreună vaccinuri și aprobând planul de redresare NextGenerationEU. Aceste principii ar trebui să ne ghideze și acum. Pentru că aceasta este forța care conduce UE: în orice criză, în cele din urmă, cu toții beneficiem de solidaritate reciprocă. Suntem mai puternici decât simpla sumă a celor 27 de state membre. Acesta este motivul pentru care este atât de important ca toate țările UE să reducă cererea de gaze, să crească stocarea de gaze și să fie dispuse să o împărtășească cu statele membre care au nevoie de ele.

  • Spania, care a respins inițial Planul de Reducere a Cererii de Gaze, pe care îl consideră inechitabil, întrucât și-a diversificat deja sursele de energie, va avea un rol cheie ca port european pentru importurile de GNL. Care va trebui să fie contribuția lor la UE? Înțelegeți plângerile lor în acest context?

Sunt foarte mulțumită că Spania a susținut propunerea de compromis aprobată marțea trecută de Consiliu. În materie de energie, Spania este un reper în Europa: a dezvoltat o producție națională semnificativă de energie regenerabilă și, de asemenea, își diversifică rețeaua de furnizori, devenind principalul centru de distribuție pentru GNL din Africa și America.

Spania ar putea redirecționa transporturile de GNL către alte state membre pentru a le ajuta să asigure rezerve suficiente de gaz și, de asemenea, își va consolida conducta de gaz cu Franța, pentru a trimite mai mult gaz direct, fapt pentru care am fi foarte recunoscători. Dar ceea ce mi se pare cel mai încurajator este angajamentul Spaniei de a economisi gaze în conformitate cu obiectivul și abordarea convenite, la fel ca toate statele membre.

Încă o dată, este vorba despre solidaritatea europeană. Aceeași solidaritate europeană care ne-a determinat să cumpărăm vaccinuri în comun și să creăm și să lansăm NextGenerationEU, planul de redresare a pandemiei, care ajută toate statele membre să depășească criza. Când vine vorba de solidaritate, Spania nu a abandonat niciodată Europa.

  • Având în vedere circumstanțele, credeți că politica energetică a UE din ultimii ani a fost adecvată?

UE a muncit din greu pentru ca sistemele noastre energetice să fie mai rezistente. Asta era varianta corecta. De ani de zile, UE a finanțat proiecte de consolidare a rețelelor noastre energetice și a conductelor de gaze, care se dovedesc acum esențiale pentru a putea transfera gaze și electricitate pe bază de gaz în întreaga Europă folosind surse alternative. Intensificăm acest efort, în cadrul planului nostru REPowerEU, investind 10.000 de milioane de euro pentru a finaliza conexiunile lipsă în infrastructura noastră de gaze și 29.000 de milioane de euro pentru îmbunătățirea interconectarii rețelelor electrice. În plus, investițiile noastre în conducte ne permit să avem o infrastructură pregătită pentru hidrogen, deoarece cererea de hidrogen verde crește rapid și este benefică pentru climă.

UE a fost de mult timp în fruntea luptei împotriva schimbărilor climatice. Comisia pe care o prezid a răspuns șantajului rusesc și a stabilit obiective climatice și mai ambițioase pentru 2030 și 2050, în sprijinul planului nostru de a elimina treptat combustibilii fosili în favoarea unor opțiuni mai curate și regenerabile.

În plus, agenda noastră ecologică este, de asemenea, o agendă de securitate, deoarece ne permite să producem mai multă energie în UE și să importăm mai puțini combustibili fosili, crescându-ne independența și, prin urmare, securitatea aprovizionării noastre cu energie.

  • Planul prevede măsuri de urgență până la începutul anului 2023: ce se va întâmpla atunci? Sperați să fi găsit piețe alternative până la acea dată?

Acum suntem concentrați pe prioritatea noastră cea mai urgentă: asigurarea securității aprovizionării de acum până în aprilie. Dar, desigur, lucrăm din greu, în cadrul REPowerEU, pentru a ne atinge independența energetică pe termen mediu și lung.

În primul rând, cu investiții masive în energii regenerabile, pentru că sunt bune pentru planetă și pentru securitatea aprovizionării noastre. Spania este, așa cum am spus deja, un punct de referință în acest punct și, prin urmare, invit țara dumneavoastră să-și împărtășească cunoștințele tehnice cu alte state membre. Aveți rolul remarcabil de a arăta calea către Europa.

În al doilea rând, cu diversificarea ofertei. UE se îndreaptă acum către parteneri energetici mai de încredere. Am atins deja niveluri record de livrări de GNL din Statele Unite și volumul de gaze din Norvegia, Statele Golfului, Algeria sau Marea Caspică și din tot mai multe țări din întreaga lume este în creștere. Și cifrele vorbesc de la sine: în prima jumătate a anului 2022, am importat încă 38 de miliarde de metri cubi de GNL nerus și gaze de conductă. Acest lucru compensează mai mult decât reducerea cu 28 de miliarde de metri cubi a aprovizionării cu gaze rusești.

  • Recent a fost aprobată taxonomia UE, care consideră gazul drept o energie regenerabilă. În plus, acum vă gândiți să autorizați utilizarea centralelor pe cărbune din cauza problemelor cu gazele. Ar putea toate acestea să întârzie și mai mult tranziția ecologică?

Suntem mai angajați ca niciodată față de obiectivele Pactului Verde European. În orice caz, această criză energetică accelerează tranziția către energia curată. În primul rând, pentru că, pentru a renunța la dependența de gazul rusesc, promovăm schimbarea combustibilului, eficiența energetică și economisirea energiei, ceea ce va reduce în cele din urmă consumul nostru de combustibili fosili. Și în al doilea rând, pentru a ne bucura de surse de energie ieftine și produse la nivel intern, acum investim mai mult ca niciodată în energie regenerabilă, datorită planului nostru REPowerEU de 300 de miliarde EUR.

În planul nostru de pregătire pentru sectorul energetic, am precizat foarte clar că orice revenire la cărbune, acolo unde este necesar pentru a asigura o iarnă sigură, ar trebui să fie doar o soluție temporară.

Iar propunerea de clasificare taxonomică este unul dintre membrii noștri pentru a merge mai departe pe calea tranziției, pentru că ne-am trasat drumul către neutralitatea climatică până în 2050, dar nu toate țările europene pornesc din aceeași poziție. Unii se bazează în continuare pe surse de energie cu consum intens de carbon. Pentru ei, am inclus gazul și energia nucleară în taxonomie ca activități de tranziție. Recunoaștem că, într-un număr limitat de circumstanțe și în condiții stricte, sunt încă necesare investiții specifice pe termen mediu în aceste două sectoare, care pot servi drept trambulină pentru tranziția către o energie mai ecologică.

Alte stiri din Externe

Ultima oră