UPDATE. Criză politică fără precedent în Republica Moldova

08 Iun 2019 | scris de M.C.
UPDATE. Criză politică fără precedent în Republica Moldova

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis sâmbătă, în urma unei sesizări depuse de deputaţii Partidului Democrat ( PDM) Sergiu Sârbu şi Vladimir Cebotari, că actualul Parlament nu mai are dreptul să desfăşoare activitate legislativă, întrucât mandatul său se consideră expirat, anunţă Radio Chişinău, preluat de AGERPRES.

Parlamentul s-a întrunit sâmbătă după ce Curtea Constituțională a decis dizolvarea acestuia. Politicienii nu au reușit până vineri, 7 iunie, să formeze o majoritate și să învestească un nou Guvern, iar Curtea Constituțională susține că termenul în care mai puteau face asta a expirat vineri la miezul nopții.

În clădirea Legislativului a fost tăiat curentul. Partidele și președintele Dodon s-au aliat împotriva oligarhului Plahotniuc și au propus un Guvern condus de Maia Sandu. 

'În cazul apariţiei circumstanţelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ şi/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă şi să-şi îndeplinească atribuţiile prevăzute de art. 66 din Constituţie, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului', se arată în hotărâre.

Curtea notează ca 'Preşedintele ţării este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor de dizolvare, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate'.

De asemenea, hotărârea precizează că orice act pe care ar urma să-l adopte actualul Parlament reprezintă o încălcare a prevederilor constituţionale.

'Orice acţiune şi/sau act legislativ care are drept scop desfăşurarea activităţii Parlamentului după apariţia circumstanţelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituţionale şi sunt nule ab initio'.

Radio Chişinău aminteşte că deputaţii Partidul Socialiştilor (PSRM) şi ai Blocului ACUM au convocat pentru sâmbătă, ora 12.30, o şedinţă a Parlamentului în care intenţionează să aleagă conducerea Legislativului şi să numească Guvernul.

Postul de radio a mai transmis că PDM a cerut sâmbătă demisia preşedintelui Igor Dodon, pentru ca acesta 'trădează ţara', şi a cerut ca în toamnă să aibă loc alegeri parlamentare anticipate şi scrutin prezidenţial.

Într-un briefing de presă, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, a mai declarat că toate acţiunile Parlamentului vor fi ilegale şi pot fi considerate uzurpare a puterii de stat, anunţând că vor fi organizate proteste.

„Ceea ce se va întâmpla astăzi în Parlament miroase a uzurparea puterii în stat”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă vicepreședintele PDM, Andrian Candu, scrie Deutsche Welle.

El a spus că „tot ce se întâmplă astăzi este trădare de țară și uzurparea puterii în stat și va fi contestat inclusiv la CC, dar și prin proteste”.

Candu a prezentat un document cu solicitările transmise vineri de Igor Dodon liderului PDM, Vlad Plahotniuc, pentru formarea unei alianțe PSRM-PDM – una din revendicările PSRM fiind, potrivit lui Candu, federalizarea Republicii Moldova.

În opinia lui Candu, aceasta înseamnă trădare de țară și i-a cerut demisia lui Igor Dodon astfel încât, la toamnă, să poată fi organizate, concomitent, alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale noi.

PDM a purtat până vineri negocieri cu PSRM pentru a forma o majoritate parlamentară, însă democraţii ar fi refuzat din cauza condiţiilor impuse de socialişti, care ar fi cerut inclusiv federalizarea Republicii Moldova, a mai indicat Andrian Candu.

La Chișinău se vorbește despre tentativă de lovitură de stat, trădare de patrie și uzurparea puterii. Președintele a îndemnat cetățenii să stea acasă și s-a adresat ofițerilor din MAI să-și îndeplinească atribuțiile, scrie Deutsche Welle.

UPDATE

Parlamentul Republicii Moldova a desemnat-o sâmbătă ca preşedintă a legislativului pe socialista Zinaida Greceanîi, transmite Radio Chişinău.

Deputaţii au votat după ce Curtea Constituţională decisese că actualul parlament nu mai are dreptul să legifereze sau să îşi constituie organe de conducere.

Greceanîi a fost singura candidată şi a beneficiat de 56 de voturi din partea Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) şi a blocului ACUM.

UPDATE

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională numirea Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker și a stabilit că toate deciziile votate sâmbătă la Parlament sunt ilegale, anunţă Deutsche Welle.

UPDATE

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat, sâmbătă, decretul prin care o desemnează pe Maia Sandu pentru funcţia de prim-ministru. 

„În conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracţiunilor parlamentare am decis să desemnez la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova pe Dna Maia SANDU”, a anunţat Igor Dodon, într-o postare pe Facebook.

 

Potrivit Ziarului de gardă, componenţa noului Guvern va fi:

Maia Sandu – prim-ministru
Andrei Năstase – viceprim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne
Vasile Şova – viceprim-ministru pentru Reintegrare
Natalia Gavriliţă – ministrul Finanţelor
Georgeta Mincu – ministrul Agriculturii
Nicu Popescu – ministrul Afacerilro Externe şi Integrării Europene
Pavel Voicu – ministrul Apărării
Vadim Brânzan – ministrul Economiei
Stanislav Pavlovschi – ministrul Justiţiei
Liliana Nicolaescu-Onofrei – mininstrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării
Ala Nemerenco – ministrul Sănătăţii

UPDATE

Andrei Năstase propune votarea proiectul de hotărâre privind recunoașterea caracterului captiv al statului. Comisia Juridică s-a întrunit în ședință. Năstase a cerut acordarea votului de neîncredere Curții Constituționale și demiterea procurorului general, scrie Deutsche Welle.

UPDATE

„Dictatorul a căzut. Începând de astăzi regimul oligarhul a fost învins”. Declarația aparține liderei PAS, Maia Sandu, înaintată la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

„Astăzi am obținut o victoria asupra fricii și mafiei. În ciuda tuturor obstacolelor create, parlamentarii din această sală s-au reunit pentru a pune capăt unui regim odios. Astăzi începe procesul de curățare al Republici Moldova și de construire a unui viitor mai bun. Nu va fi ușor, dar noi nu am venit în politică pentru că este ușor, ci pentru că trebuie”, a mai declarat Sandu.

Lidera PAS apreciază că, la moment, Republica Moldova trăiește cea mai dificilă perioadă din istoria ei, scrie cotidianul.md.

UPDATE

Noul guvern al Republicii Moldova, condus de premierul Maia Sandu, a depus sâmbătă jurământul în faţa Parlamentului reunit la Chişinău, relatează site-ul unimedia.info.

UPDATE

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a invalidat sâmbătă decretele preşedintelui Igor Dodon privind desemnarea ca premier a liderei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi numirea guvernului condus de aceasta, transmite Radio Chişinău.

Noul guvern depusese deja jurământul în faţa Parlamentului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră