După o luptă de aproape doi ani în justiția moldovenească, fostul președinte român, Traian Băsescu, a pierdut definitiv cetățenia Republicii Moldova, anulată de către președintele prorus Igor Dodon.
Astfel, lui Băsescu i-a fost închisă calea de a accede în Parlamentul de la Chișinău la alegerile parlamentare de la începutul anului 2019.
Oricum, Basescu are o șansă pentru Legigislativul din Chișinău la alegerile din 2023.
Aceasta cu condiția că se va adresa la CEDO și va avea câștig de cauză.
Dar și în acest caz Băsescu este pus în fața unei dileme: va trebui să acționeze în judecată statul Republica Moldova, iar prejudiciile și cheltuielile de judecată urmează a fi achitate din bugetul de stat, adică din buzunarul contribuabililor, al potențialilor alegători.
Iar peste patru ani moldovenii ar putea uita de facilitățile lui Băsescu pentru a primi mai ușor cetățenia română.
Acest lucru pare că a fost uitat și de magistrații moldoveni, care nu i-au putut ierta fostului șef de la Cotroceni faptul că figurează în câteva dosare penale.
Într-o situație similară s-a pomenit și activistul din Chișinău, Anatol Mătăsaru,care în urma protestelor inedite a fost condamnat penal de mai multe ori.
În timp ce bărbatul așteaptă să i se facă dreptate la CEDO, Autoritatea Națională pentru Cetățenie i-a refuzat acordarea cetățeniei române. „Dumneavoastă ați comis fapte rușinoase, pentru care nu meritați să dețineți cetățenia română”, au argumentat cei de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie în răspunsul dat lui Mătăsaru.
Mătăsaru a pledat pentru întroducerea glotonimului „limba română” în Constituția Republicii Moldova, pentru unire, împotriva expansiunii rusești pe teritoriul dintre Nistru și Prut. Tot el a protestat pe podul de la Dubăsari pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria și l-a întâmpinat nu cu flori, ci cu huiduieli pe patriarhul Kiril.
În 2009, Mătăsaru a participat la protestele anticomuniste de la Chișinău, care au condus la căderea regimului antiromânesc al lui Vladimir Voronin.
De fapt, Traian Băsescu mai are o șansă. Modificările recente operate de către legiutorii de la Chișinău, cetățenia moldovenească ar putea fi dobândită prin investiție. O șansă pe care puțini o pot avea, ca să obțină cetățenia română.
Fostul preşedinte al României a devenit cetăţean al Republicii Moldova în noiembrie 2016, după ce a depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti. Traian Băsescu a primit cetăţenia moldovenească prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie a anului 2016.
Ulterior, după ce Igor Dodon a ajuns preşedintele Republicii Moldova, acesta a semnatul decretul privind retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu.