Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, suspendat din nou din funcție

24 Sep 2018
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, suspendat din nou din funcție

Curtea Constituţională de la Chişinău a decis luni suspendarea temporară a prerogativelor preşedintelui Igor Dodon după ce acesta a refuzat să semneze decretele privind numirea a doi noi miniştri în Cabinetul condus de premierul Pavel Filip, informează Deschide.md.

Igor Dodon va fi suspendat din funcție exact câteva minute, timp în care Pavel Filip sau Andrian Candu va semna decretele de numire a noilor miniștri.

Anterior, Dodon a mai fost suspendat temporar din funcție de trei ori pentru că a refuzat să promulge legea antipropagandă, dar și să numească noi miniștri, propuși de democrați. Unii experți de la Chișinău vorbesc de fapt de un ping-pong ridicol, între socialiști și democrați, tocmai pentru a fi sustrasă atenția de la lucrurile grave și importante care se întâmplă în R.Moldova, scrie rfi.ro.

Un grup de deputaţi ai Partidului Democrat (PD, de guvernare) a depus vinerea trecută o sesizare la Curtea Constituţională pentru suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţie, după ce acesta a refuzat de două ori să semneze decretul de numire în funcţia de miniştri a candidaţilor Silvia Radu, la Sănătate, şi Nicolae Ciubuc, la Agricultură.

Reprezentatul preşedinţiei de la Chişinău, Maxim Lebedinschi, i-a solicitat Curţii să sisteze examinarea sesizării, motivând că deputaţii care au sesizat Curtea nu aveau competenţele necesare.

Conform Constituţiei, preşedintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează în mod repetat, şeful statului este obligat să semneze decretele.

Alte stiri din Externe

Ultima oră