Ungaria: Ministrul de externe merge la Moscova pentru a cumpăra 700 de milioane de metri cubi de gaz rusesc în plus

21 Iul 2022
Ungaria: Ministrul de externe merge la Moscova pentru a cumpăra 700 de milioane de metri cubi de gaz rusesc în plus

Ministrul maghiar de externe este așteptat joi la Moscova pentru a negocia achiziția a încă 700 de milioane de metri cubi de gaz rusesc, scrie BFMTV.

Șeful diplomației maghiare Peter Szijjarto a mers joi la Moscova pentru a discuta despre noi livrări de gaze , a anunțat partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban.

Pentru a garanta securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei, guvernul a decis să cumpere încă 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale în plus față de cantitățile deja prevăzute în contractele pe termen lung”, scrie partidul într-un mesaj. postat pe Facebook.

S-a declarat „starea de urgență”

Peter Szijjarto urmează să se întâlnească cu viceprim-miniștrii Alexander Novak și Denis Mantourov, precum și cu ministrul de externe Serghei Lavrov. O conferință de presă este programată pentru după-amiază. Această vizită vine a doua zi după prezentarea de către Bruxelles a unui plan care vizează reducerea cererii europene de gaze cu 15% pentru a depăși scăderea livrărilor rusești și a se elibera de Moscova.

Ungaria, o țară central-europeană fără ieșire la mare, fără acces la mare, importă 65% din petrolul său din Rusia și 80% din gazul său și este îngrijorată de riscul penuriei: săptămâna trecută a fost decretată o „stare de urgență”. Viktor Orban, care a condamnat invazia Ucrainei, menține o poziție ambiguă față de Rusia.

A votat pentru sancțiuni alături de partenerii săi din Uniunea Europeană (UE) dar a blocat însă proiectul de embargo petrolier rusesc timp de săptămâni, vorbind despre o „bombă atomică” lansată asupra economiei acesteia, înainte de a obține o scutire pentru aurul negru transportat prin conductă. De atunci, el a continuat să dea vina pe această politică de sancțiuni pentru deteriorarea situației din Ungaria. 

UE „s-a împușcat în plămâni”, a spus el vineri, cerând liderilor UE să-și schimbe cursul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră