Ungaria declară stare de urgență din cauza războiului din Ucraina

25 Mai 2022
Ungaria declară stare de urgență din cauza războiului din Ucraina

Premierul ungar Viktor Orban a instituit a doua stare de urgență marți, 24 mai, de data aceasta pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina, în timp ce prima, legată de pandemia de coronavirus, urma să expire marțea viitoare, scrie Le Figaro.

„Lumea este în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să rămână în afara acestui război și să protejeze securitatea financiară a familiilor sale”, a declarat premierul ungar Viktor Orban pe Facebook, stârninând îngrijorarea. „Acest lucru necesită flexibilitate și acțiune imediată. Guvernul, exercitându-și dreptul conform Legii fundamentale, declară stare de urgență de la miezul nopții”, a adăugat el.

„Stare de urgență care a devenit permanentă”
Cu puțin timp înainte de acest anunț, parlamentul, care tocmai depuse jurământul, modificase constituția pentru a permite introducerea unei astfel de măsuri „din cauza unui conflict”. Partidul Fidesz al lui Viktor Orban are o majoritate de două treimi acolo. Primele decizii luate în acest nou cadru legal vor fi anunțate miercuri, potrivit lui Viktor Orban.

ONG-ul pentru apărarea libertăților civile TASZ a denunțat o „stare de urgență devenită permanentă”, amintind că aceasta a fost deja instituită în Ungaria, în cadrul luptei împotriva pandemiei de coronavirus. Acesta trebuia să expire pe 31 mai. Îi oferă lui Viktor Orban „mai multă libertate decât de obicei”, permițându-i să „restrângă sau pur și simplu să suspende drepturile fundamentale ale tuturor”, denunță ONG-ul, care regretă marginalizarea parlamentului din Ungaria.

La putere fără întrerupere timp de doisprezece ani, Viktor Orban, decanul liderilor europeni, este acuzat în mod regulat de partenerii săi occidentali de abuz de putere în țara sa, membră a Uniunii Europene (UE) și NATO.

Alte stiri din Externe

Ultima oră