Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, şi secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat au susţinut duminică seara o declaraţie de presă, la sediul MAI, începând cu ora 21:00.
Persoanele peste 65 de ani
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat că Ordonanţa Militară numărul 4 prevede ca persoanele de peste 65 de ani să îşi poată rezolva problemele de natură medicală pe întreaga perioadă a zilei.
"Am clarificat cu privire la circulaţia persoanelor cu vârsta peste 65 de ani un interval orar în care pot să-şi rezolve şi problemele de natură medicală, precum tratamente oncologice planificate, dializă, deplasare care se poate face folosind mijloacele proprii sau ale familiilor lor, ale susţinătorilor, mijloace de transport sanitare speciale în intervalul orar normal şi după ora 13,00 şi înainte de ora 11,00, adică pe întreaga perioadă a zilei", a spus Vela.
El a mai arătat că prin această ordonanţă militară se permite părăsirea locuinţei sau a gospodăriei pentru aceste persoane şi în intervalul orar 20,00-21,00, pentru a asigura nevoile animalelor de companie sau domestice.
"Pentru ieşirile în acest scop şi în acest interval nu este nevoie de declaraţie pe proprie răspundere", a precizat ministrul de Interne.
Marcel Vela a indicat că prin ordonanţa militară au fost clarificate condiţiile în care pot fi sprijinite persoanele de peste 65 de ani de către operatorii economici care desfăşoară activităţi comerciale aprobate prin ordonanţele anterioare, cum ar fi vânzarea de produse sanitare, de strictă necesitate sau alimentare. Astfel, operatorii economici trebuie să faciliteze în intervalul 11,00-13,00 accesul persoanelor de peste 65 de ani în spaţiile comerciale.
Prețuri plafonate
Marcel Vela a anunţat că preţurile la energie electrică şi termică, gaze, apă, salubritate şi carburanţi nu mai pot fi majorate pe perioada stării de urgenţă, începând cu data publicării în Monitorul Oficial a Ordonanţei Militare numărul 4.
"Am decis că odată cu publicarea prezentei Ordonanţei Militare în Monitorul Oficial, în perioada stării de urgenţă preţurile la energie electrică şi termică, gaze naturale, alimentarea cu apă, salubritate şi carburanţi nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat la data de astăzi, la data emiterii prezentei ordonanţe militare. Aceste preţuri pot doar să scadă în funcţie de cerere şi ofertă, în niciun caz nu vor mai putea fi majorate", a subliniat ministrul Vela, în declaraţia de presă de la sediul MAI.
Încălcarea regulilor
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat că Ordonanţa Militară nr. 4 prevede că aceia care încalcă regulile izolării vor intra în carantină cu condiţia în care vor suporta obligatoriu toate cheltuielile.
"Împreună cu colegii din conducerea MAI, cu cei din Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificaţi şi verificaţi ca atare, dacă încalcă regulile izolării intră direct în carantină cu condiţia în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile care implică această carantinare", a spus Vela, în declaraţia de presă susţinută la sediul MAI.
De asemenea, el a precizat că acei care nu respectă carantinarea şi sunt depistaţi în afara perimetrului protejat de către organele de ordine vor intra încă 14 zile în carantinare din momentul în care sunt depistaţi că au încălcat regulile, suportând însă şi toate cheltuielile aferente carantinării.
"Conducătorii auto care intră în țară cu mașini de peste 4,5 tone au la dispoziție 3 opțiuni: fie angajatorul le asigură un loc unde să se izoleze între curse, fie se izolează la domiciliu, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de carantinare, la cerere, pentru a proteja familiile șoferilor.
Având în vedere că și spațiul de zbor este afectat și există riscul unei îmbolnări a personalului navigant, aceleași condiții le aplicăm și piloților", a declarat Marcel Vela.
Personalul medical
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, duminică seara, că ministerele cu reţea sanitară proprie şi autorităţile administraţiei publice locale care au în subordine sau în coordonare unităţi sanitare, vor asigura, la cerere, spaţii hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar.
"Pentru a ajuta reţeaua sanitară proprie, dar în mod special medicii, personalul sanitar şi nesanitar, am stabilit următorul lucru: ministerele cu reţea sanitară proprie şi autorităţile administraţiei publice locale care au în subordine sau în coordonare unităţi sanitare, vor asigura, la cerere, spaţii hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID -19 în rândul cadrelor medicale sau al familiilor acestora. Măsura va intra în vigoare începând cu data de 31 martie", a spus Vela, într-o declaraţie susţinută la sediul MAI.
El a mai arătat că pe perioada stării de urgenţă, Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare, Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare şi Ecologie, Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ''Cantacuzino'' au fost autorizate pentru a aviza şi autoriza materiale, componente, echipamente şi dispozitive medicale necesare pentru prevenirea şi combaterea răspândirii, precum şi pentru tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, inclusiv pentru biocide.
Personalul medical nu poate refuza detașarea
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a anunţat, duminică seară, că a fost emis un ordin prin care, pe timpul stării de urgenţă, personalul medical desemnat nu poate refuza detaşarea sau delegarea în oricare altă unitate medicală în care este nevoie.
"Al doilea ordin este pentru stabilirea modului de detaşare sau delegare a personalului medical şi auxiliar pe perioada stării de urgenţă. Aici vreau să subliniez următoarele articole. Art 1: începând cu data prezentului ordin, personalul medical de specialitate, medici primari, specialişti sau rezidenţi, personalul mediu sanitar, personalul auxiliar sanitar şi personalul sanitar cu studii superioare (chimişti, biologi, biochimişti, fizicieni, farmacişti şi balneo-fizio-kinetoterapeuţi) angajaţi ai unităţilor sanitare publice pot fi detaşaţi sau delegaţi la alte unităţi sanitare publice care înregistrează deficit major de personal. Pe durata stării de urgenţă, personalul menţionat anterior nu poate refuza detaşarea sau delegarea dispusă în condiţiile alineatului precedent", a spus Raed Arafat.
El a explicat şi condiţiile în care se fac detaşarea sau delegarea personalului medical.
"Dacă delegarea sau detaşarea se fac în alte localităţi decât cele de domiciliu, unităţile administrativ-teritoriale sau cele sanitare unde este detaşată sau delegată persoana au obligaţia de a-i asigura cazarea şi hrana. Detaşarea sau delegarea în interiorul judeţului se face sau se dispune prin ordin al prefectului, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică. Iar detaşarea sau delegarea în alt judeţ decât cel în care îşi desfăşoară activitatea persoana respectivă se realizează prin dispoziţie a secretarului de stat desemnat de ministrul Sănătăţii sau prin ordin al comandantului acţiunii, după caz", a evidenţiat Arafat.
De asemenea, el a explicat şi de ce a fost nevoie de ordinul respectiv.
"A fost obligatoriu acest ordin în vederea pregătirii unităţilor sanitare şi a sistemului sanitar şi sistemului de urgenţă pentru a face faţă în cazul unei creşteri exponenţiale a cazurilor cu COVID şi în cazul în care avem deficit de personal în unele zone, lucru care ştim că există în unele judeţe şi unde va fi nevoie de detaşarea personalului respectiv", a mai spus secretarul de stat.
Măsuri pentru mass-media
"Pentru a veni în sprijinul mass mediei, mesajele de utilitate publică, am prevăzut (...) că pot fi mediatizate şi se vor adăuga ca timp suplimentar spaţiului alocat pentru publicitate, intenţionând în acest mod să nu afectăm veniturile şi resursele financiare, pe care instituţiile media le realizează în calupurile publicitare aprobate de către CNA", a mai spus ministrul Afacerilor Interne.