Arme, bani, sancțiuni: miniștrii de externe ai UE și-au reafirmat luni, 18 iulie, disponibilitatea de a sprijini Ucraina și de a crește presiunea asupra Moscovei, în ciuda amenințării cu o reducere a livrărilor de gaze rusești. Miniștrii au decis luni la eliberarea unei a cincea tranșe de 500 de milioane de euro pentru finanțarea echipamentelor militare și a armelor furnizate Ucrainei scrie Le Figaro .
„Unii lideri europeni au spus că sancțiunile au fost o eroare, o greșeală. Nu cred că este o greșeală, asta trebuie să facem și o vom face în continuare”, a declarat șeful diplomației europene Josep Borrell, ca răspuns la criticile premierului ungar Viktor Orban.
„Nu suntem într-o perioadă normală. Ne aflăm într-o eră în care prevalează legea junglei ”, a subliniat șeful diplomației luxemburghez Jean Asselborn, la sosirea sa la o întâlnire la Bruxelles cu omologii săi din UE. „Retragerea sancțiunilor ar fi fatală. Credibilitatea noastră este în joc”, a rezumat el.
Liderii sunt îngrijorați de opinia publică
Viktor Orban a denunțat vineri sancțiunile europene, considerând-o „o eroare ” pentru că „nu și-au atins scopul, ba chiar au avut efectul opus ”. „Economia europeană s-a împușcat în plămâni și este asfixiată ”, a spus el într-un discurs.
„Sancțiunile funcționează ”, susține dimpotrivă Josep Borrell. „îl lovesc puternic pe Vladimir Putin și complicii săi, iar efectele lor asupra economiei ruse vor crește și mai mult ”, a argumentat el într-o postare pe blog publicată în acest weekend.
„Avem nevoie de răbdare strategică până când Rusia își încetează agresiunea și Ucraina își poate recupera pe deplin suveranitatea ”, a pledat el. Însă liderii europeni sunt îngrijorați de faptul că ostilitatea publicului față de sancțiuni crește pe măsură ce prețurile la combustibil, gaz și electricitate cresc în Europa.
„Îndoială cu privire la buna-credință”
Războiul dus de Kremlin în Ucraina are repercusiuni asupra cetățenilor noștri „confruntați cu prețuri foarte mari la materiile prime și energie”, a recunoscut ministrul belgian de externe, Hadja Lahbib. Moscova blochează porturile ucrainene și a început să-și reducă livrările de gaze către țările UE, dintre care unele precum Germania și Italia sunt foarte dependente de aprovizionarea rusească. „Rusia încearcă să ne demoralizeze”, a subliniat Anna Lührmann, ministrul german pentru Afaceri Europene, „ne pregătim pentru tot felul de scenarii ”. Germania se teme de închiderea gazoductului Nordstream, aflat în întreținere, prin care tranzitează o treime din cei 153 de miliarde de metri cubi de gaz achiziționați anual de UE.
De asemenea, Rusia blochează exportul a aproximativ 20 de milioane de tone de cereale de către Ucraina și „arde recoltele țării ”, a deplâns Jean Asselborn. Turcia și ONU negociază un acord între cei doi beligeranți și o întâlnire este programată săptămâna aceasta la Istanbul. Reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este o „chestiune de viață sau de moarte ” pentru zeci de mii de oameni, a insistat Josep Borrell, care spune că are „speranța” că se va ajunge la un acord. Dar „avem îndoieli cu privire la buna credință a Rusiei ”, a recunoscut un înalt oficial european.
La Bruxelles, miniștrii europeni au pledat luni să sprijine în continuare Ucraina din punct de vedere economic, politic și cu mijloace militare. Aceștia trebuie să examineze noile măsuri prezentate vineri de Comisia Europeană, inclusiv un embargo asupra achizițiilor de aur din Rusia.
De asemenea, miniștrii au decis la eliberarea unei a cincea tranșe de 500 de milioane de euro din „Facilitatea europeană pentru pace” pentru finanțarea echipamentelor militare și a armelor furnizate Ucrainei. „Livrările de arme trebuie să continue ”, a declarat ministrul lituanian Gabrielius Landsbergis.