Oficialii americani solicită supravegherea ajutorului pentru Ucraina: "Dacă oligarhii ucraineni încep să navigheze în iahturi finanțate de contribuabilii americani ar fi devastator"

15 Iun 2022
Oficialii americani solicită supravegherea ajutorului pentru Ucraina: "Dacă oligarhii ucraineni încep să navigheze în iahturi finanțate de contribuabilii americani ar fi devastator"

În condițiile în care SUA trimit aproximativ 130 de milioane de dolari pe zi în ajutor militar Ucrainei plus asistență economică și de altă natură, actualii și foștii oficiali americani avertizează că trebuie făcut mai mult pentru a se asigura că armele și banii nu sunt deturnate, furate sau utilizate abuziv, scrie Wall Street Journal

Pe masură ce miliardele ajung în Ucraina, oficialii americani avertizează asupra pericolului de fraudă

Cele aproape 54 de miliarde de dolari pe care Congresul american le-a aprobat pentru conflictul din Ucraina din ianuarie - cu sprijin bipartizan puternic - aduc ajutorul anual al SUA pentru orice altă țară, inclusiv asistența trimisă în Afganistan la apogeul implicării militare americane acolo, au spus oficialii.

Din 24 februarie, de la invazia Ucrainei, accelerarea sprijinului pentru Kiev a avut prioritate în Congres și Casa Albă asupra stabilirii de noi mecanisme de supraveghere.

„Ne-am mișcat repede și din greu și nu am avut timp, din punctul meu de vedere, să ne gândim la asta”, a spus reprezentantul Mike Rogers în Comitetul pentru Servicii Armate a Camerei și un susținător al Ucrainei.

Nu au apărut cazuri de abuz. Guvernul președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky a câștigat laude în SUA și Europa pentru modul în care a folosit armele furnizate de SUA și de NATO pentru a învinge invazia inițială a Rusiei. Ucraina, care se confruntă cu presiuni necruțătoare din partea forțelor ruse care fac progrese lente în regiunea Donbas de est, spune că are nevoie urgentă de mai multe arme grele occidentale.

Cel mai recent pachet de ajutor pentru Ucraina include sume relativ mici pentru inspectorii din Departamentul de Stat și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională pentru a desfășura activități suplimentare de supraveghere.

Atunci când evaluează potențialele transferuri de arme, SUA cântărește „riscul de deturnare ilegală” printre alte considerente politice, militare și legate de drepturile omului, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.
Transferurile nu vor fi aprobate dacă SUA evaluează că materialul nu va fi utilizat în moduri conforme cu acordurile de vânzare sau transfer, a spus purtătorul de cuvânt: „Ucrainenii ne-au asigurat că împărtășesc preocupările noastre cu privire la responsabilitatea acestor sisteme. ”

Odată ce echipamentul american este predat guvernului ucrainean, au spus oficialii americani, ei au puține cunoștințe directe despre unde se duce acel material, bazându-se pe guvernul ucrainean pentru astfel de informații. Administrația nu a fost de acord să permită trupelor militare americane, care ar putea efectua o oarecare supraveghere, să intre în țară.

Având în vedere amploarea vastă a ajutorului și absența personalului de supraveghere al SUA și al NATO în Ucraina, veteranii campaniilor anterioare de asistență militară a SUA spun că este probabil o chestiune de timp înainte sa apară probleme.

„Chiar dacă este o cauză nobilă, va fi furt. Va fi o conduită greșită. Va fi nepotism. Vor fi luate decizii stupide. Este natura umană”, a spus John Sopko, inspectorul general special pentru reconstrucția Afganistanului, care a petrecut un deceniu identificând cazuri de risipă de milioane de dolari și fonduri furate ale SUA acolo.

„Peste câțiva ani, veți citi povești despre risipă, fraudă și abuz.”

Biroul domnului Sopko a fost format la nouă ani după ce trupele americane au intrat în Afganistan la sfârșitul anului 2001. De-a lungul anilor, biroul său a documentat proiecte de construcții scumpe în Afganistan care au fost prost construite sau nu au fost niciodată finalizate; a ajutat la identificarea consultanților care au fraudat guvernele SUA și Afganistan; și a constatat că fondurile americane care vizează stabilizarea Afganistanului au alimentat, în schimb, conflictul și au susținut sprijinul pentru insurgenții talibani care conduc acum țara.

„Dacă există un lucru pe care l-am învățat din Afganistan, trebuie să aveți supraveghere de la început”, a spus el.

Oficialii de la Ambasada Ucrainei la Washington, D.C., au refuzat să comenteze.

Nu toate cele 53,6 miliarde de dolari alocate pentru Ucraina reprezintă transferuri directe. Aproximativ 12,5 miliarde de dolari vor completa stocurile de arme ale Pentagonului trimise Ucrainei sub autoritatea președintelui Biden, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului. Aproximativ 7 miliarde de dolari finanțează desfășurarea de trupe americane în Europa de Est.

SUA au oferit peste 5,3 miliarde de dolari în asistență directă de securitate de la preluarea mandatului dl Biden și aproximativ 4,6 miliarde de dolari de când forțele ruse au invadat țara. Acestea includ lucruri precum ochelari de vedere pe timp de noapte, arme de calibru mic, sisteme de artilerie cu obuzier, elicoptere și drone. De asemenea, administrația a anunțat recent că Ucraina va primi patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate.

Un pachet de cheltuieli de 40,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, aprobat de Congres și semnat de Biden luna trecută, include 4 milioane de dolari pentru inspectorul general al Departamentului de Stat și 1 milion de dolari pentru inspectorul general al USAID. Legea cere inspectorului general al Departamentului Apărării să revizuiască cheltuielile Pentagonului cu fondurile Ucrainei și să raporteze în 120 de zile. Dl Sopko a sugerat că este nevoie de mai multă supraveghere și a remarcat că Pentagonul, Departamentul de Stat și USAID au toate inspectori generali interimari, nu permanenți.

Senatorul Chuck Grassley, USAID și inspectorii generali ai Departamentului de Apărare, au cerut în scrisori separate o atenție deosebită monitorizării fondurilor, menționând că Congresul nu a reușit până acum să ajungă la un acord privind supravegherea pe termen lung.

„Orice dolar fiscal pierdut din cauza risipei, fraudei sau abuzului este un dolar care nu poate fi folosit pentru a respinge eficient avansul rusesc pe teritoriul ucrainean”, a declarat domnul Grassley inspectorului general interimar al Departamentului de Stat Diana Shaw.

Ca răspuns la scrisoarea domnului Grassley, inspectorul general interimar al Pentagonului, Sean O’Donnell, a spus că biroul său a format un grup de lucru comun pentru a supraveghea cheltuielile Ucrainei cu Departamentul de Stat și omologii USAID.
Având în vedere dimensiunea și ritmul rapid al finanțării, ar trebui creat un inspector general special mai puternic au spus unii oficiali actuali și foști.

„Ucraina a fost criticată pentru corupția sa înainte de începerea războiului și acea corupție nu a dispărut”, a spus Mark Cancian, fost oficial al Pentagonului și Biroul de Management și Buget, acum la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington.

„Dacă oligarhii ucraineni încep să navigheze în iahturi finanțate de contribuabilii americani, acest lucru ar fi devastator pentru sprijinul bipartizan pe care l-a primit un astfel de ajutor.”

Senatul a respins o propunere a senatorului Rand Paul să mandateze un inspector general special pentru Ucraina în proiectul de lege de cheltuieli de 40,1 miliarde de dolari aprobat în mai. 
Senatorul John Kennedy a introdus un proiect de lege separat care ar crea un inspector general special pentru Ucraina, finanțat cu 20 de milioane de dolari din ajutorul Ucrainei aprobat de Congres.

Sopko, inspectorul general special pentru Afganistan, a spus că experiența l-a învățat, „când cheltuiți bani atât de repede... mentalitatea dvs. este „cheltuiți fara să vă faceți griji pentru consecințe mai târziu.”

„Este cu adevărat șocant că oamenii nu aplică ceea ce am învățat despre greșelile din Afganistan în Ucraina”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră