Începe procesul oficialiilor pro-rusiîmpotriva britanicilor capturați la Azovstal

08 Iun 2022
Începe procesul oficialiilor pro-rusiîmpotriva britanicilor capturați la Azovstal
Luptătorii pro-ruși din estul Ucrainei au declarat că deschid un proces împotriva a doi britanici, Aiden Aslin și Shaun Pinner, care au fost capturați luptând alături de soldați ucraineni la Mariupol, transmite The Guardian.
Cei doi bărbați, care servesc în armata ucraineană, și Ibrahim Saadun, un captiv din Maroc, au fost arătați stând într-o cușcă de judecată rezervată inculpaților într-un videoclip difuzat marți pe canalele de socializare pro-ruse.
Procurorii din autoproclamata Republică Populară Donețk, un guvern proxy din estul Ucrainei controlat de Rusia, au declarat că bărbații riscă pedeapsa cu moartea pentru „terorism” și pentru că au luptat ca „mercenari” împotriva invaziei ruse.
Aslin și colegii săi inculpați au spus că sunt soldați obișnuiți care luptau în armata ucraineană și ar trebui tratați ca prizonieri de război.
Militari ucraineni stau într-un autobuz după ce au fost evacuați de la oțelul Azovstal
Kremlinul analizează procese în stilul Nürnberg bazate pe tribunalele celui de-al doilea război mondial
Dacă imaginile din sala de judecată vor fi confirmate, bărbații ar fi primii soldați ucraineni care vor fi judecați de forțele pro-ruse în ceea ce observatorii spun că ar putea fi o serie de procese spectacol menite să justifice invadarea Ucrainei de către Rusia.
„Cunoașteți informațiile din rechizitoriul dumneavoastră?” l-a întrebat un interpret pe Aslin, 28 de ani, din Newark, Nottinghamshire. „Tak tochno”, a răspuns el, un răspuns militar însemnând „afirmativ”. Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, din Watford și Bedfordshire, a mai spus că a înțeles acuzațiile împotriva lui.

 
Oficialii ruși au amenințat că vor organiza tribunale militare pe care le-au numit „Nürnberg 2.0”, menite să reflecte procesele pentru crime de război care au loc la Kiev pentru atrocitățile comise de soldații ruși invadatori. Observatorii spun că procesele pot fi construite în mod deliberat pentru a pune presiune maximă asupra Occidentului și pentru a determina schimburi de prizonieri pentru soldații ruși capturați și judecați în Ucraina.
Într-o declarație, familia lui Aslin a cerut intimitatea presei. „Acesta este un moment foarte sensibil și emoționant pentru familia noastră și am dori să le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut”, au spus aceștia.
”În prezent, lucrăm cu guvernul ucrainean și cu Ministerul de Externe pentru a încerca să-l aducem acasă pe Aiden. Aiden este un bărbat foarte iubit și foarte dor, și sperăm că va fi eliberat foarte curând.”
Ucraina a condamnat trei soldați ruși la închisoare pentru crime de război legate de ofensiva rusă care a început la 24 februarie. Vadim Shishimarin, în vârstă de 21 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil de 62 de ani în regiunea Sumy, din nord-estul Ucrainei, la începutul războiului. Și doi soldați, Alexander Bobikin și Alexander Ivanov, au fost condamnați fiecare la mai mult de 11 ani de închisoare pentru atacuri cu bombardamente asupra centrelor populației care „încălcau legile și obiceiurile războiului”.
Procurorii au spus că Aslin și co-inculpații săi au fost acuzați de patru infracțiuni separate: săvârșirea unei infracțiuni ca parte a unui grup infracțional; preluarea forțată a puterii sau păstrarea forțată a puterii; a fi mercenar; și promovarea instruirii în activități teroriste.
Dar cei doi bărbați slujeau în marina ucraineană în timp ce participau la apărarea oțelăriilor Azovstal din Mariupol. Aslin, care s-a oferit anterior voluntar cu o miliție kurdă împotriva luptătorilor Statului Islamic, a condus un cont popular de Twitter și a fost fotografiat când a jurat în forțele armate ucrainene.
Cu toate acestea, ambii bărbați au fost defilați în fața camerelor de televiziune de când s-au predat alături de sute de soldați ucraineni în mai, după luni petrecute într-o apărare disperată a oțelării ucrainene.
Andrew Hill, în vârstă de 35 de ani, tată a patru copii din Plymouth, a fost și el capturat în timpul luptelor din sudul Ucrainei.

 

 

Sursa: The Guardian

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră