Trump renunță la grupul de lucru creat pentru a preveni răspândirea pandemiei

06 Mai 2020 | scris de A.A.
Trump renunță la grupul de lucru creat pentru a preveni răspândirea pandemiei

Donald Trump se pregătește să renunțe la grupul de lucru special pentru răspunsul la pandemia de COVID-19, chiar și în condițiile în care numărul deceselor din SUA nu arată semne că va scădea în viitorul apropiat, iar experții avertizează că cea mai neagră perioadă nici măcar nu a început încă, relatează The Guardian.

Mike Pence, vicepreședintele SUA, numit în fruntea grupului de lucru, a spus, marți, că atribuțiile acestuia și coordonarea răspunsului la pandemie ar putea fi transferate înapoi la agențiile federale la sfârșitul lunii mai sau la începutul lui iunie.

Dar în condițiile în care un raport intern de la Casa Albă arată că numărul deceselor zilnice în SUA din cauza COVID-19 ar putea să ajungă la 3000 pe zi în iunie, această decizie alimentează îngrijorări cu privire la faptul că Trump a abandonat orice fel de strategie de sănătate publică focalizându-se doar pe redeschiderea economiei.

„Nu spun că totul este perfect. Vor fi niște oameni afectați? Da. Unii oameni vor fi afectați foarte rău? Da. Dar trebuie să redeschidem țara și trebuie să o redeschidem curând”, a spus Trump în timpul unei călătorii de campanie în Arizona, unul dintre statele importante în calculele electorale a alegerilor prezidențiale. ”Trebuie să redeschidem țara, trebuie să repornim economia și trebuie să o facem acum””

Într-un interviu acordat lui David Muir de la ABC News, lui Trump i s-a pus o întrebare directă: ”Credeți că aceasta este realitatea spre care ne îndreptăm? Trebuie să sacrificăm vieți omenești penru a reporni economia?”. Președintele a răspuns: ”Este posibil să înregistrăm noi decese deoarece nu vom mai sta închiși în case, dar vom adopta practicile de distanțare socială, ne vom spăla des pe mâini, vom urma toate măsurile impuse. Trebuie să ne recâștigăm viața și țara!”.

Trump a adăugat că o prelungire a măsurilor de izolare va duce la creșterea consumului de droguri și la tendințe sinucigașe.

Hillary Trump a declarat că singurul plan al acestui guvern este lipsa planului de relansare a economiei. ”Americanii sunt cei care vor avea de suferit. Trebuie să înlocuim această administrație în urma alegerilor din noiembrie”

Fostul consilier al președintelui Obama a transmis un mesaj dur: ”Dacă nu poți opri răspândirea virusului, atunci oprește activitatea organizației care se luptă cu noul coronavirus”.

Pence a recunoscut jurnaliștilor de la New Yok Times că oficialii le-au transmis celor 22 de membrii ai forțelor că își vor opri activitatea în doar câteva săptămâni. ”Putem renunța la acest organism pentru am făcut progrese uriașe ca țară, dar vom fi la fel de vigilenți în continuare”.

Grupul de lucru american pentru răspunsul la pandemie a fost creat la finalul lunii ianuarie, iar Pence a fost numit șeful acesteia la finalul lui februarie. La început, el a avut întâlniri frecvente, dar conferințele de presă stabilite pentru ca specialiștii să comunice situația americanilor au devenit un loc în care Trump să își expună ideile cel puțin bizare. Președintele a fost acuzat că se folosește de platformă pentru a câștiga din punct de vedere politic, în timp ce aliații lui republicani l-au avertizat că ieșirile dese și declarațiile sale bizare îl afectează în sondaje.

După o conferință în care Trump a vorbit despre ideea injectării bolnavilor cu dezinfectant, aceste informări de presă au fost sistate. Ele nu au mai fost reluate de cel puțin o săptămână, iar grupul de lucru are întâlniri din ce în ce mai puțin frecvente.

Dr. Fauci a avertizat într-un interviu acordat CNN că se va înregistra un nou val al pandemiei dacă măsurile de relaxare sunt aplicate prea devreme. ”Cât de multe pierderi suntem dispuși să îndurăm, la câtă suferință suntem dispuși să facem față pentru a ne întoarce cât mai repede la un fel de normalitate?”

Alte stiri din Externe

Ultima oră