Tragedie în Germania. Incendiu într-o clădire plină cu români - celulă de criză la București, anchetă la fața locului

01 Dec 2017 | scris de Istvan Deak
Tragedie în Germania. Incendiu într-o clădire plină cu români - celulă de criză la București, anchetă la fața locului

Peste 30 de persoane au ajuns la spital, vineri, în urma unui incendiu petrecut într-un imobil din Bergkamen, Germania, în care locuiesc și cetățeni români. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a contactat de urgență misiunea permanentă a României de la Berlin și Consulatul General de la Bonn pentru informații legate de incendiul din Bergkamen și a creat o celulă interministerială de criză, al cărei obiectiv este oferirea de asistență imediată românilor implicați în caz.

Procuratura germană a deschis o anchetă în acest caz. Cercetările cu privire la acest caz sunt efectuate de către Poliția din orașul Dortmund. Reprezentanții oficiului consular de la Bonn sunt în legătură cu anchetatorii germani.

 

 

În jurul orei locale șase jumătate, polițiștii au fost informați că o mașină a fost cuprinsă de flăcări pe strada In der Schlenker, iar purtătorul de cuvânt a declarat că aveau indicii conform cărora autorul ar fi incendiat și o clădire.

Cel puțin 31 de persoane au fost rănite și transportate de urgență la spital, toate acuzând că au inhalat fum, potrivit wr.de

 

 

Imobilul cuprins de flăcări este situat într-o zonă comercială. Potrivit primarului Schäfer, acolo locuiau 33 de lucrători înregistrați din România și 8 din Republica Moldova, care activau în domeniul construcțiilor în localitatea Unna.

În momentul izbucnirii incendiului, în clădire nu se aflau toți locatarii, precizează wr.de. Toate persoanele care au avut de suferit în urma incendiului au fost transportate la spital. Firma de construcții pentru care lucrau românii și moldovenii a anunțat că va găsi o altă locație pentru a-i muta pe aceștia.

Poliția din Dortmund a pus la dispoziție un număr de telefon la care pot fi oferite detalii despre condițiile în care s-a declanșat incendiul: 023/132741.

Președintele Klaus Iohannis a condamnat cu fermitate incidentul produs în localitatea germană Bergkamen, scrie agerpres.ro.

"Președintele României Klaus Iohannis este consternat de incidentul care a avut loc în localitatea germană Bergkamen, într-o clădire în care locuiesc și cetățeni români, chiar de Ziua Națională. Președintele Klaus Iohannis este foarte îngrijorat de faptul că un act de o asemenea cruzime, soldat cu zeci de răniți, poate avea loc în Europa anului 2017 și condamnă cu fermitate acest incident", se arată într-un răspuns al Administrației Prezidențiale la solicitarea AGERPRES.

Potrivit sursei citate, șeful statului se interesează personal de această situație, va urmări evoluțiile și se așteaptă ca ancheta autorităților germane să elucideze cu maximă urgență circumstanțele producerii incidentului.

La rândul său, ambasadorul german la București s-a declarat șocat de veștile care vin de la Bergkamen. ”Am fost șocat să aflu astăzi despre teribila incendiere din orașul german Bergkamen. În primul rând, doresc să îmi exprim compasiunea pentru cei răniți. Autoritățile germane au început o investigație amănunțită cu privire la acest act criminal, ale cărui motive nu au fost încă stabilite. Suntem ușurați că nu sunt persoane decedate și că, potrivit informațiilor disponibile, viața nici unuia dintre răniți nu este în pericol. Este cu atât mai dureros pentru mine să comentez asupra acestui eveniment astăzi, de Ziua Națională a României, zi care nu ar fi trebuit umbrită de un astfel de eveniment”, a declarat ambasadorul Meier-Klodt, potrivit unui comunicat al Ambasadei Germaniei la București, postat în pagina oficială de Facebook.

UPDATE

Cum este privit incendiul din Bergkamen de un român stabilit în Germania? Alexandru Lemnaru, arhitect din Dortmund, povesteşte la RFI cum au decurs evenimentele.

Alexandru Lemnaru, arhitect stabilit la Dortmund, spune la RFI că ”presa locală a scris că în noaptea de joi spre vineri, la ora 12.26 a fost acest telefon, care a ajuns în primul rând la Pompieri, după care la Poliţie. Telefonul a fost dat de la o brutărie din imediata apropiere a acestei zone industriale, unde se găseşte acest bloc în care locuiau românii şi am impresia că şapte sau opt persoane din Moldova. Tocmai am văzut un interviu cu cele două persoane, o tânără care lucrează la brutărie, cu un tânăr, care au fost primii la faţa locului. Au văzut prima dată maşina incendiată în faţa blocului, după care au văzut fum ieşind din diferite locuinţe de la parter şi de la etajul 1, au pus o scară şi au încercat să ajute, să evacueze primii locuitori, până când au ajuns pompierii la faţa locului”.

Întrebat dacă evenimentul de vineri îl îngrijorează sau dacă-l priveşte ca un fapt divers, arhitectul a răspuns: „Îngrijorat sunt din punct de vedere al faptului că apărem ca români de multe ori numai cu ştiri negative. Lucrez ca arhitect de mulţi ani în construcţii şi trebuie să relatez faptul că sunt foarte mândri de românii care lucrează la noi pe şantiere şi chiar vorbind cu foarte multe trusturi de construcţii din Germania, sunt foarte mulţumiţi de munca pe care o prestează românii noştri. Bineînţeles că şi aici bănuiesc că este faptul de muncă legală pe anumite şantiere din apropiere, avem o situaţie foarte dificilă în construcţii, se construieşte foarte mult, se caută mână de lucru, vin foarte mulţi români cu contracte oficiale să lucreze aici şi nu pot să relatez decât lucruri pozitive şi sunt chiar mândru să aud aşa ceva. Nu mă simt în nici un fel nesigur. Bineînţeles că există poate la un moment dat şi o anumită senzaţie cauzată de această hărnicie, să zic aşa, că sunt români de-ai noştri, care sunt dornici să câştige bani şi sunt foarte sinceri, silitori şi foarte harnici pe şantierele pe care le-am văzut”.

Există în acea zonă organizaţii extremiste active? „Ce se întâmplă, este cunoscut faptul că situaţia politică în oraşul Bergkamen, este oraşul în care Frauke Petry, fosta şefă a partidului AfD şi-a dat Bacalaureatul. La alegerile din mai 2017, acest partid a ieşit pe locul trei, ceea ce este frapant pentru zonă. SPD a ieşit pe locul întâi, având şi primarul oraşului, pe locul doi a ieşit CDU, însă pe locul trei cu aproape zece procente din cei care au ales a ieşit acest partid. Al doilea lucru care mă frapează este un fost interviu din ultimele luni, al lui Frauke Petry, în care critică aceste „no go area” din acest oraş Bergkamen, unde şi-a dat ea Bacalaureatul şi pe care-l cunoaşte foarte bine”, spune Alexandru Lemnaru.

UPDATE

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au informat sâmbătă că românii care se aflau în blocul afectat de incendiu în localitatea germană Bergkamen sunt în siguranță, datele de identitate și coordonatele de contact ale acestora fiind preluate de echipa consulară mobilă a Consulatului României la Bonn.

Potrivit unui comunicat de presă remis sâmbătă AGERPRES de MAE, echipa consulară mobilă din cadrul Consulatului General al României la Bonn s-a deplasat în localitatea Bergkamen, la unul dintre locurile unde au fost cazați 10 dintre cetățenii români, rezidenți ai imobilului incendiat, pentru a le oferi asistență consulară.

În urma discuțiilor, a rezultat faptul că aceștia lucrează în Republica Federală Germania în domeniul construcțiilor, pe baza unor contracte de muncă încheiate legal. Cetățenii români nu au solicitat sprijinul Consulatului, declarând că nu au probleme cu documentele de identitate sau călătorie. Consulul le-a preluat datele de identitate și coordonatele de contact.

Referitor la ceilalți membri ai grupului de locatari, precizăm că aceștia au fost cazați în diverse alte spații locative dintr-un oraș situat în vecinătate, aflându-se în siguranță.

Reprezentantul oficiului consular le-a oferit acestora coordonatele de contact ale Consulatului General al României la Bonn, pentru a putea solicita asistență consulară în caz de nevoie.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră