Theresa May: Brexitul "ne-ar putea scăpa prin degete"

09 Apr 2019 | scris de Bianca Maria Drug
Theresa May: Brexitul "ne-ar putea scăpa prin degete"

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a avertizat că Brexitul "ar putea scăpa prin degete" dacă nu se poate ajunge la un compromis cu Jeremy Corbyn, șeful Partidului Laburist.

Premierul britanic persistă în încercarea de a ajunge la o înțelegere cu liderul laburist care să poată fi votată de parlamentari.

Marea Britanie ar trebui să iasă din UE pe 12 aprilie după ce rezultatele negocierilor cu Bruxelles au fost respinse pentru a treia oară în Camera Comunelor, însă Theresa May a cerut o prelungire până la 30 iunie.

Este posibil, însă, ca președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, să recomande o amânare mai lungă de un an, cu o clauză de suspendare într-un așa-numit "acord flexibil".

Theresa May a fost acuzată de laburiști că nu a propus schimbări în Acord în cadrul negocierilor dintre partidele parlamentare.  Î

n replică, premierul britanic a afirmat că un Acord ar putea duce la părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie în șase săptămâni, iar un eșec  ar putea avea ca efect renunțarea la Brexit.

"Întrucât Parlamentul a arătat fără echivoc că nu va accepta ieșirea Marii Britanii din UE fără un acord, ne aflăm în fața unei situații clare: fie părăsim Uniunea Europeană cu un acord, fie nu o părăsim deloc. Răspunsul meu este clar: trebuie ca  Brexitul să aibă loc și, pentru asta, trebuie să ajungem la o înțelegere. Dacă nu putem asigura o majoritate cu deputații conservatori și Partidului Democratic Unionist, nu avem de ales și ajungem în Camera Comunelor. (...) câștigarea majorității este singura cale de a se ajunge la Brexit. Cu cât se întârzie acest lucru, cu atât este mai mare riscul ca Marea Britanie să nu părăsească deloc Uniunea Europeană. Ar însemna să lăsăm Brexitul votat de britanici să ne scape prin degete.  Voi pleca (...) la Bruxelles pentru a scurtă prelungire a aplicării articolului 50. Intenția mea este să ajung la un acord cu liderii UE, ceea ce înseamnă că, dacă putem ajunge la un înțelegere acasă, putem ieși din Uniunea Europeană în șase săptămâni" a precizat Theresa May preluată de Sky News.

 

Liderul laburist așteaptă ca "linia roșie" a Brexitului "să se deplaseze" 

Jeremy Corbyn dorește ca uniunea vamală să fie parte a Acordului, menționând că așteaptă ca Theresa May să deplaseze "linia roșie" a Brexitului. "Poziția laburiștilor presupune o uniune vamală cu Uniunea Europeană, accesul pe piețele europene, păstrarea reglementărilor privind mediul, drepturile consumatorilor și drepturile legate de locurile de muncă. Este baza pe care putem construi o relație dinamică și, în consecință, nu dăm înapoi. Am precizat toate acestea, dar nu am observat vreo schimbare majoră în poziția guvernului, până acum. Aștept ca linia roșie să se deplaseze" a precizat liderul laburist.

Asupra lui Jeremy Corbyn se exercită presiuni din interiorul Partidului Lanurist. Astfel, 80 de parlamentari, inclusiv miniștrii Cabinetului din umbră, au semnat o scrisoare prin care îi solicită liderului laburist ca, în cadrul unei posibile înțelegeri cu Theresa May, să obțină garanții privitoare la un al doilea referendum. Semnatarii scrisorii au precizat că votul public ar trebui să fie "linia de fond" a negocierilor.  

Întârzierea Brexitului ar fi un „bilet de adio“ pentru conservatori 

Euroscepticii conservatori au reacționat dur la ideea că Theresa May ar putea da curs solicitărilor liderului laburist privind uniunea vamală.

Michael Fabricant a anunțat o posibilă "revoltă deschisă" în Partidul Conservator și printre adepții Brexit dacă premierul britanic este de acord în acest sens.

Fostul ministru pentru Brexit, Steve Baker, a avertizat că acceptarea unei întârzieri de lungă durată a ieșirii Regatului Unit din UE ar fi un „bilet de adio“ pentru conservatori.

La  rândul său, Nadhim Zahawi, ministrul Educației, a avertizat asupra schimbărilor "seismice" ale politicii britanice  care s-ar declanșa dacă UK ar urma să părăsească Uniunea Europeană după 23 mai, data alegerilor pentru Parlamentul European.

Demnitarul britanic a declarat că situația trebuie rezolvată rapid pentru a se evita "amenințarea existențială" apărută dacă Marea Britanie ar rămâne în UE în timpul alegerilor europarlamentare.

"Participarea la alegerile europarlamentare ar fi scrisoarea de sinucigaș a Partidului Conservator" a punctat Nadhim Zahawi.

The Sunday Times a menționat că Theresa May are în vedere un aranjament legal privind uniunea vamală cu UE, în încercarea de a câștiga sprijinul Partidului Laburist pentru un acord privind Brexit. Downing Street nu a comentat știrea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră