Țările G7 promit 19,8 miliarde de dolari pentru bugetul Ucrainei: "Suntem pregătiți să facem mai mult decât este necesar”

20 Mai 2022
Țările G7 promit 19,8 miliarde de dolari pentru bugetul Ucrainei: "Suntem pregătiți să facem mai mult decât este necesar”

Țările G7 au promis vineri să mobilizeze 19,8 miliarde (18,7 miliarde euro) de dolari pentru a sprijini finanțele Ucrainei, care se confruntă din februarie cu invazia armatei ruse, potrivit declarației lor la rezultatul unei reuniuni a ministrilor de finanțe în Germania, scrie AFP citată de 7sur7

„În 2022, mobilizăm 19,8 miliarde de dolari în sprijin bugetar, inclusiv 9,5 miliarde de dolari în angajamente recente... pentru a ajuta Ucraina să-și reducă decalajul financiar și să continue să ofere servicii de bază poporului ucrainean”, potrivit acestei declarații comune.

Documentul nu precizează contribuția fiecărei țări și organizații internaționale la pachetul total și nici proporția împrumuturilor și ajutoarelor directe.

Din suma de 19,8 miliarde de dolari, cota de 9,5 miliarde a fost asigurată la finalul discuțiilor care au avut loc timp de două zile între marii strângeri de fonduri ai G7 reuniți lângă Bonn (vest).

„Lichiditatea Ucrainei este garantată pentru viitorul apropiat”, a declarat ministrul german de finanțe în cadrul unei conferințe de presă.

Miniștrii și bancherii centrali din cele șapte puteri industriale (Statele Unite, Japonia, Canada, Franța, Italia, Regatul Unit, Germania) s-au adunat în orașul german Köningwinter pentru a strânge fonduri pentru a ajuta statul ucrainean care se confruntă cu invazia rusă.

Urgența a fost, în esență, să furnizeze numerar la bugetul Kievului pentru trimestrul curent, deoarece conflictul face ca intrările de numerar să se prăbușească.

Statele Unite trebuie să contribuie cu până la 7,5 miliarde de dolari, prelevați din colosalul pachet de ajutor de 40 de miliarde pe care Congresul american l-a validat joi. Miercuri, Comisia Europeană a propus, la rândul său, „nouă asistență macrofinanciară” Ucrainei pentru acest an în sumă „până la 9 miliarde de euro”.

Kiev își estimează nevoile la 5 miliarde de dolari pe lună pentru nevoile curente.

„Vom continua să fim alături de Ucraina pentru (...), și suntem pregătiți să facem mai mult decât este necesar”, au asigurat vineri reprezentanții G7.

Alte stiri din Externe

Ultima oră